Kjevelås/kjevesperre

(Anterior diskusdislokasjon uten reduksjon)

Det er flere mulige årsaker til at kjeven låser seg og ikke kan åpnes skikkelig. Muskelspasmer i kjevemusklaturen kan hindre full gapeevne og kjeven føles låst. Dette kan for eksempel forekomme etter man har fjernet en visdomstann.

Årsak

Det er flere mulige årsaker til at kjeven låser seg og ikke kan åpnes skikkelig. Muskelspasmer i kjevemuskulaturen kan hindre full gapeevne og kjeven føles låst. Dette kan for eksempel forekomme etter man har fjernet en visdomstann. Kjevelås kan også komme av at leddskiven kiler seg fast i forkant av kjeveleddet. Dette blokkerer bevegelsen når man skal gape og resulterer i at man typisk maks klarer å åpne munnen 25mm. Det er som regel også smertefullt. Andre årsaker kan være kraftig slitasje i kjeveleddene, leddgikt, betennelse i kjeveleddet eller traume.

Symptomer

Kjevelås kjennetegnes ved at man ikke klarer å gape mer enn ca. 25mm samtidig med at det er smerter i kjeveleddet.

Vurdering

Dersom du opplever at kjeven har låst seg og i tillegg har hevelse og føler deg dårlig kan det være du har fått en infeksjon. Dette kan skje etter tannbehandling hos tannlege. Det er da viktig med rask vurdering hos tannlege.
Dersom du har problemer med å gape og føler deg ellers frisk vil kiropraktor være i stand til å vurdere hvilken behandling som er mest gunstig for deg.

Behandling

Behandlingen styres av hva som er den faktiske årsaken til kjevelåsningen. Vi bruker ulike muskel- og leddteknikker avhengig av hva som trengs. Dersom situasjonen tilsier det vil terapeuten henvise deg videre til for eksempel kjevekirurg.
Din behandler i NEMUS har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.

Hva kan du gjøre selv?

Dersom du opplever smerter i kjeven eller området rundt kan du først forsøke å ise ned området. Bruk en ispose eller en pose frosne erter, legg den i et kjøkkenhåndkle og kjøl så ned området der det gjør vondt. Du kan ise ned området i ca. 10 minutter. Du kan også forsøke reseptfrie smertestillende medikamenter som Paracet eller Ibux, enten hver for seg eller i kombinasjon.
Du bør ikke forsøke å tvinge kjeven opp.

Forebygging

I noen tilfeller vil en bittskinne hjelpe. Dette kan tannlegen din hjelpe deg med. Dersom du biter eller skjærer tenner om natten kan det hjelpe å være bevisst på å ikke bite tennene sammen på dagtid da denne vanen kan «tas med» over i søvnen. God søvnhygiene er derfor viktig. Øvelser for å normalisere ubalanse i kjevemuskulaturen kan være med å forebygge kjeveplager og dermed også kjevelås.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.