Helsegruppen NEMUS

AKTIV MED ARTROSE / AktivA

Artrose er den mest vanlige reumatiske sykdommen, og den rammer leddbrusk. Hvorfor noen rammes av artrose er usikkert, men det finnes en rekke risikofaktorer (bl.a. alder, arvelighet, muskelsvakhet, overvekt). Typiske symptomer på artrose er smerte, hevelse og nedsatt bevegelighet i det / de rammede ledd. Når artrose rammer vektbærende ledd (hofter og knær), vil mange bli fysisk inaktive. Dette er ikke hensiktsmessig! Tvert i mot så vet vi at fysisk aktivitet er svært viktig når du er rammet av artrose. Å belaste leddene (på riktig måte) er viktig for å forebygge videre brusk-ødeleggelser og for å holde muskulaturen sterk. Dette vil kunne gjøre deg i bedre stand til å gjøre det du har lyst til og nå nye mål.

Fysioterapeuter kan gjennom et utdanninsgprogram bli sertifiserte AktivA- instruktører. Det betyr at fysioterapeuten følger de siste retningslinjer for behandling av denne sykdommen. Du finner sertifiserte AktivA-fysioterapeuter hos flere NEMUS - klinikker. (EVT: Se her for å finne hvilke terapeuter/klinikker dette gjelder)?.

Etter en innledende, individuell undersøkelse hos fysioterapeut vil resten av  grunnbehandlingen i AktivA bestå av:

·      Artroseskole.

Artroseskolen er lagt opp som gruppeundervisning.Du får informasjon om artrose; hva artrose er, hva som påvirker artrose postivt og negativt, hva du selv kan gjøre for å bedre livskvaliteten osv. Det blir lagt ekstra vekt på betydningen av fysisk aktivitet og det undervises om betydningen av et godt kosthold og evt vektreduksjon.

·      Individuelt tilpasset trening

Etter artroseskolen får du tilbud om individuelt tilpasset trening hos fysioterapeut. Du får hjelp til å finne aktivitetsformer du kan trives med over lengre tid, som du kan klare å gjennomføre på egen hånd og som vil kunne forebygge forverring av din artrose.

Ytterligere informasjon om AktivA og artroseskole finner du på www.aktivmedartrose.no, eller ved å kontakte din lokale NEMUS-klinikk.

 

 

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.