Helsegruppen NEMUS

Forebyggende tiltak for føtter og ankler

For å unngå å få plager, eller at plagene forverres, kan det være lurt å forebygge.

Godt fottøy
Gode sko regnes som stabile sko med en oppbygd innvendig såle, stiv hælkappe og en utvendig såle som kan bøyes ved tåballen.

Øvelser
Tøyninger og styrke/stabilitet av ankler kan være viktig forebygging av fremtidige fotplager. For å opprettholde myke ledd og muskler i føttene, kan det være lurt å rulle en golfball under fotbuen.

Lytte til kroppen
Dersom smertene kommer under eller etter en type aktivitet, er det viktig å lytte til kroppen ift symptomer og smerter. I tilfeller der man ikke lytter til kroppen og presser seg igjennom smerter, kan plagene fort forverres, og ofte tar det lenger tid før man blir kvitt plagene igjen.

Gå barbeint i sand
Å gå barbeint i sand kan være effektivt for å styrke opp ankler. Ved noen fotrelaterte plager kan dette også virke motsatt, og gjøre plagene verre. Her er det viktig å lytte til smerter og symptomer.

Gradvis økning i belastning/hastighet/mengde
Ved periodevis pause fra trening, er det viktig å starte treningen gradvis når man starter opp med trening igjen. Gradvis belastning, gradvis økning i hastighet og gradvis økning i mengde trening er viktig for å unngå belastningsskader.

Trene/gå på mykt underlag
Mykt underlag som gress, grus eller stier er det mest skånsomme underlaget for muskler og ledd ved gange eller trening.

Is                 
Ved akutte plager kan plagene lindres ved å legge på en ispakning på det smertefulle området i 15-20 minutter, eller massere området med en isbit i 3 minutter. Dette kan gjøres 3-5 ganger daglig ved smerter.

Avlaste
I noen tilfeller, særlig når smertene er på det mest akutte, kan det være lurt å avlaste det smertefulle området. Diskuterer dette med din behandler, da det er noen forskjeller her fra diagnose til diagnose.

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.