Helsegruppen NEMUS

Intervju med Kjersti Larsen – Ultralydundersøkelse

Intervju med Kjersti Larsen – Ultralydundersøkelse

Kjersti Larsen jobber til daglig som fysioterapeut ved NEMUS Bryn. I senere tid har hun videreutdannet seg innenfor ultralyd av muskel- og skjelettplager ved universitetet i Bournemouth. Hun arbeider nå med sin mastergrad i ultralyd, hvor hun fordyper og spesialiserer seg i fremre skuldersmerter.

Hva er egentlig ultralyd?

Hensikten med ultralyd er å undersøke det vi ikke kan se med det blotte øyet. Mens lege/gynekologer undersøker foster hos gravide, og kardiologer undersøker blodårer, bruker jeg ultralydapparatet til å undersøke muskler og ledd.

Hvilke kroppsdeler kan man undersøke med muskel- og skjelettultralyd?

Man kan stort sett se på (og undersøke) hele kroppen, men det finnes noen unntak. Hode, ryggrad, organer og innsiden av store ledd (som for eksempel kneleddet) er slike unntak. De vanligste områdene å skanne er skulder, albue, håndledd, hofte, kne og ankel. Om det har oppstått skade i muskulatur, sener, leddbånd eller i overflaten av ledd, kan dette vanligvis oppdages ved hjelp av en ultralydundersøkelse. Væskeansamlinger i muskler og ledd, eller vanncyster, er godt synlig. Man kan i teorien se alt som befinner seg mellom huden og skjelettet, men ikke det som ligger under skjelettoverflaten.

Hvilke type skader er vanlig å finne?

Hvilke type skader du ser mest av, tror jeg avhenger av hvilken klinikk du jobber på. Jeg er heldig som får jobbe veldig variert, ettersom spekteret på pasientene som er innom er såpass bredt. Jeg har pasienter i alle aldre, med kontorjobber, fysiske jobber, mosjonister og idrettsutøvere på ulike nivåer.

En vanlig plage å avdekke med ultralyd er slitasje på sener, som kalles tendinose. Dette er noe de fleste over 40 år har i en eller annen grad, men ikke alle opplever smerte i forbindelse med dette. Slimposebetennelser, seneskjedebetennelser og betennelse i ledd er som oftest mer smertefullt, og kan diagnostiseres med ultralyd. Delvis eller totalt avrevne sener og leddbånd kan også ses på ultralyd. Ultralyd har vist seg å være spesielt bra for å avdekke artrose/slitasje i overflatiske ledd, som for eksempelvis fingre og tær.

Kan man se det samme på ultralyd som på MR?

For å avdekke enkelte skader, spesielt de som er nevnt tidligere i artikkelen, har man kommet frem til at ultralyd kan være like bra som MR.  En fordel med ultralyd, er at man kan gjøre ulike fysiske tester først, og deretter bekrefte eller avkrefte diagnosen med ultralyd. Man kan derfor si at man forsøker å «få kartet til å stemme med terrenget». Som med andre undersøkelser, er det ikke alltid man finner svaret, men det er absolutt et verdifullt verktøy.

En annen mulighet, er å undersøke muskelen eller leddet mens det er i bevegelse. Dette kan være av stor betydning for visse plager. Dersom det er mistanke om brudd, man har hatt et stort fysisk traume, eller er bekymret for en voksende kul, bør man dra til lege og bli henvist videre til MR eller røntgen.

Er det noe stråling fra ultralydmaskinen?

Nei. Ultralyd er lydbølger som sendes inn i vevet, og ekkoet som kommer tilbake oversettes til bilder på skjermen av apparatet. Det er ingen røntgen eller annen type stråling.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Først har jeg en samtale med pasienten om når/hvordan plagen oppsto og hva som påvirker den. Dersom pasienten aldri har blitt undersøkt for aktuell problemstilling hos oss, blir det først gjort en grundig fysisk undersøkelse. Avhengig av hvor på kroppen skaden er, ligger man enten på en benk eller sitter på en stol. Den motsatte siden av der skaden/plagen sitter, undersøkes også for å få et sammenlikningsgrunnlag. Selve ultralydundersøkelsen tar mellom 15 og 30 minutter. Dersom det viser seg at det er nødvendig med annen bildediagnostikk, som for eksempel MR, henvises pasienten videre.

Når er det nødvendig å ta en undersøkelse?

Det er som oftest opp til legen eller behandleren din å vurdere når det er nødvendig med en undersøkelse. Dersom du har fått en akutt skade kan det være lurt å få det undersøkt så fort som mulig, i tilfelle det er noe som bør behandles raskt eller henvises videre. I tilfeller der man ikke opplever bedring over tid, kan det også være nyttig med en ultralydundersøkelse for å lokalisere skaden.

 

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.