Helsegruppen NEMUS

Strukturell Integrering – nytt konsept for behandling av gamle plager

Strukturell Integrering – nytt konsept for behandling av gamle plager

Strukturell Integrering – nytt konsept for behandling av gamle plager.

Vi har snakket med Kai Kjartan Høgberg ved NEMUS Bryn om denne behandlingsmetoden. Høgberg har 15 års erfaring og er en av en håndfull personer som underviser i konseptet bak Strukturell Integrering i Norge.

Hva er Strukturell Integrering?

Strukturell Integrering tar utgangspunkt i en analyse av kroppsholdning og hvordan pasienten bruker kroppen under bevegelse. Skader, slitasje og smerter gjør ofte at man starter å bruke kroppen på en ugunstig måte, og man lærer seg bevegelsesmønstre som man kan se på som følgefeil. Disse feilmønstrene starter ofte som avlastning og tilpasninger for å unngå smerte, men kan over tid føre til dårlig kroppsholdning, uvaner og smerter andre steder. 

Den røde tråden i kroppsanalysen og den påfølgende strukturelle bindevevsbehandlingen, er at man forsøker å se hele kroppen i sammenheng og hvordan de ulike kroppsdelene jobber sammen.

En full Strukturell Integrering av hele kroppen består, optimalt sett, av tolv behandlinger. I løpet av disse tolv behandlingstimene, arbeider vi systematisk gjennom hele kroppen ved å frigjøre restriksjoner i bindevev, sener, muskulatur og leddbånd.

I tilfeller der det kun er spesifikke deler av kroppen som ikke fungerer, som for eksempel et ben, kan også et mindre antall behandlinger være aktuelt.

NB! Behandlingen må ikke forveksles med klassisk bindevevsmassasje.

På hvilken måte skiller Strukturell Integrering seg ut?

Strukturell Integreringskiller seg fra andre behandlingsformer ved at behandlingen skjer i en serie økter. Det er ikke en pågående behandling på samme sted(er), snarere er målet å arbeide seg «gjennom» kroppen for å frigjøre den fra restriksjoner i bindevevet.

Strukturell Integrering er snarere en behandlingsmetode, enn en teknikk.

Metoden bruker diverse teknikker for å løsne på spenninger, endre ugunstig kroppsholdning og belastende bevegelsesvaner. En del pasienter opplever det som rart at en smerte i kneet kan skyldes stivhet og spenninger i fot, hofte eller rygg, og at det derfor føles rart at jeg bruker mye tid på å arbeide med hele kroppen. Eller sagt på en annen måte, mange pasienter opplever at fokuset på hvordan kroppen fungerer og beveger seg er uvant.

Men særlig ved tilbakevendende og langvarige problemer eller plager, opplever jeg at det er nyttig med en tilnærming der man ser på problemet med nye øyne og gjerne leter etter årsaker et stykke unna smerten. Men her må jeg legge til at behandlingen i store trekk følger kroppens bindevevsslynger – som igjen følger kroppens store muskelgrupper. Så selv om det ved første øyekast kan virke rart, følger vi klare tydelige anatomiske sammenhenger og strukturer.

Strukturell Integrering er også et utmerket tillegg til andre terapier/behandlinger, som kiropraktikk, fysioterapi, akupunktur, pilates, yoga, personlig trening, massasje m.fl.

Resultat av behandling vil selvsagt variere, men et klart mål kan være at kroppen er lettere å bruke ved eksempel ved gange eller løping. Andre målsettinger er mindre smerter, mer energi, bedre kroppsholdning, økt oppmerksomhet og kontakt med egen kropp.

Hvordan foregår en behandling?

Mitt første møte med en ny pasient, starter som hos de fleste andre med en kartlegging av pasientens plager, situasjon og ønsker. Jo mer bakgrunnshistorie jeg har å arbeide med, jo enklere er det å utarbeide en individuell tilpasset behandlingsstrategi.

Så følger en grundig kroppsanalyse både statisk og mens pasienten er i bevegelse. Asymmetrier og ubalanser i både struktur og kroppsfunksjon er helt sentralt i analysen.

I behandlingen jobber jeg spesifikt for å frigjøre restriksjoner i bindevevet og muskulatur som gjør det vanskelig for pasienten å endre holdning eller bevege seg normalt. Dette kombinert med egenøvelser og bevisstgjøring er nøkkelen til fremgang.

Behandlingsmetoden er godt egnet for alle aldersgrupper, men den typiske pasienten er enten en med kroniske eller langvarige smerter, eller f.eks. idrettsutøvere/ivrige mosjonister som ønsker en kropp som kan yte maks uten å protestere selv ved høy belastning.

I behandlingen bruker jeg langsomme og dyptgående teknikker. Vi ønsker å påvirke glideevnen mellom ulike vevslag, samtidig som vi løsner opp i spente og stive muskler.

Ønsker du å vite mer om Strukturell Integrering, eller tror du at dette kan være noe for deg eller noen du kjenner? Ta gjerne kontakt med oss på tlf. 22 76 05 50, eller send en e-post direkte til Kai Kjartan på kaikjartan@nemus.no. Du kan også bestille time på nett her.

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.