Helsegruppen NEMUS

Tennisalbue

Tennisalbue

Tennisalbue, på fagspråket også kalt lateral epicondylitt, er en slitasjeskade av senevevet som fester seg på utsiden av albueleddet. Ca 1-2% av befolkningen i alderen 35-50 år rammes av tennisalbue.

Årsak:
Tennisalbue er et resultat av repetitiv bevegelse og overbelastning i håndledd og albue over lengre tid.  Tennisalbue forekommer ofte ved overbelastning i idretter som tennis og squash, men også som følge av langvarig og intensiv PC-bruk, eller belastende og repetitive bevegelser i håndverkeryrker.

Symptomer:
Pasienten har ofte en skarp smerte på utsiden av albuen som kan stråle ned på baksiden av underarmen og ut i fingrene. Man kan bli nummen i samme område samt kjenne seg stivere i muskulaturen som er involvert. Albuen er også svært øm ved berøring rundt senefestet.

Vurdering:
Man bør søke vurdering og behandling raskt for å unngå at plagene blir kroniske. Din behandler på NEMUS vil foreta en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse for å kartlegge årsakene til plagene samt legge opp en behandlings strategi. Mange NEMUS klinikker tilbyr diagnostisk ultralyd i forbindelse med tennisalbue for å bekrefte diagnosen.

Behandling:
Kiropraktikk kan ha god effekt i den akutte fasen av tennisalbue. I tillegg til å behandle selve armen, undersøker også kiropraktoren nakke og brystrygg. Dette for å avdekke og behandle eventuelle dysfunksjoner – som igjen kan påvirke bevegelses-kjeden ut i skulder og arm – samt spenningsnivået i muskulaturen. Fysioterapi og rehabilitering er også en viktig del av behandlingen. Fysioterapeuten legger opp et treningsprogram med hjemmeøvelser (styrke/uttøyning) for å forebygge videre skader. Kinesiotape og nål behandling hos akupunktør kan også ha god effekt. Akupunktur kan gi en smertelindrende effekt, minske muskelstivhet samt dempe en eventuell betennelsesreaksjon.

Hva kan du gjøre selv:
Ved tennisalbue er det viktig i den akutte fasen å avlaste albuen for å unngå ytterligere irritasjon.
Unngå repetitive og andre provoserende bevegelser av håndledd og albue, til plagene har roet seg ned. Tøy ut stram muskulatur i underarm og rundt skulder.

Forebygging:
-Hvis plagene kommer fra idrett, se nærmere på din teknikk med en kyndig trener og korriger eventuelle feil.
-Hvis tennisalbuen er yrkes betinget, kan en fysioterapeut hjelpe deg med arbeidsplass vurdering og ergonomiske råd i forhold til PC bruk ol.
-Hold deg generelt i form gjennom variert trening og aktivitet.

 

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.