Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom er en tilstand som gjør at en av underarmens store nerver (nervus medianus) kommer i klem i karpaltunellen.

Karpaltunellen er en smal tunnel i håndleddet som dannes av leddbånd og håndleddets knokler. Avklemming av nerven i denne tunnelen vil føre til verking, nummenhet, prikking og svakhet i hånden, spesielt i tommel-, peke- og langfinger.

Årsak:

Karpaltunnelsyndrom oppstår når mellomrommet mellom leddbånd og knokler i karpaltunellen av ulike årsaker blir forminsket. Karpaltunnelsyndrom kan oppstå som følge av skade i håndleddet, ensidige håndbevegelser over tid, samt ved graviditet på grunn av økt væske i kroppen. Medisinske årsaker til karpaltunnelsyndrom kan være artritt (leddgikt), høyt stoffskifte, og diabetes. Forekommer hyppigst hos kvinner.

Symptomer:

Karpaltunnelsyndrom gir ofte smerte og svakhet i underarm og håndledd. Prikking og nummenhet er vanlig. Mange sammenligner smertene og symptomene med «enkemannstøt» som når man støter albuen mot en kant. Smertelokasjon er som oftest i håndleddet ved tommel-, peke- og langfinger. Dette gjør at du kan ha lett for å miste gjenstander du holder i hånden. Enkle aktiviteter som å drikke kaffe eller lese avisen kan gi smerter og nummenhet. Nattsmerter er vanlig, fører ofte til at en våkner og må riste på hånden for å redusere smertene.

Vurdering:

På en NEMUS klinikk kan en kyndig behandler foreta en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse. Dette er ofte tilstrekkelig for å sette riktig diagnose. Dersom det er behov for videre undersøkelse kan en kiropraktor, lege eller manuellterapeut henvise til nevrografi. Dette er en undersøkelse som måler nerveledningsevnen og vil kunne bekrefte diagnosen.

Behandling:

Mange med karpaltunnelsyndrom opplever bedring ved behandling. Behandlingstiltak vil på en NEMUS klinikk tilpasses individuelt. En kiropraktor, manuellterapeut eller en fysioterapeut kan undervise deg i mobiliseringsøvelser for muskler og nerver i underarmen. Skinner kan også benyttes for å avlaste hånden om nettene. Dersom symptomene ikke avtar etter behandling kan en kiropraktor eller manuellterapeut ved en NEMUS klinikk henvise deg videre til kirurgisk vurdering. Din behandler i NEMUS har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.

Hva kan du gjøre selv?

Øvelser for karpaltunnelsyndrom kan gjøres daglig. Det er spesielt viktig å lære nerveglidingsøvelser korrekt da feil gjennomføring av øvelser kan forverre tilstanden.  Du kan ha nytte av betennelsesdempende medikamenter, eksempelvis ibuprofen eller naproxen, spesielt i akuttfasen. Medikamentell behandling gjøres i samråd med din behandler/fastlege.

Forebygging:

  • Hold deg i form. Aktiviteter som yoga eller svømming gjør godt for hele kroppen
  • Varier arbeidsstillingen din, unngå ensidige bevegelser
  • Benytt ergonomiske hjelpemidler/ tiltak som letter belastningen på håndleddet

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.