Triggerpunkt med referert smerte i arm

Triggerpunkt kan man finne i en irritert og spent muskel. Disse kan også gi referert smerte. Det vil si smerte et annet sted enn der spenningen faktisk sitter.

Eksempelvis kan dette være at spenninger/triggerpunkter i en skuldermuskel gir referert smerte ut i armen.

Årsak:

Et triggerpunkt kan oppstå som følge av flere ting: Akutt overbelastning, langvarig og/eller ensidig bruk av muskulaturen og feilbelastning kan være eksempler på dette. Svak muskulatur, som følge av lite eller uriktig trening og stress i hverdagen, kan også være med på å skape spenning/triggerpunkt slik at smerte oppstår.

Symptomer:

Triggerpunkter som gir smerter i arm, beskrives ofte som om at armen/fingrene blir numne eller dovner bort. Mange klager over tap av kraft, enten det være seg i hele armen eller kun fingrene. Press og tunghetsfølelse i armen er også en vanlig beskrivelse. Mange opplever å våkne om natten av at armen har «sovnet» og det kan ofte ta lang tid å få armen «i gang igjen» om morgenen. Plager i skulder og/eller problemer med å løfte armen er også vanlige fenomen som kan skyldes triggerpunkter.

Siden nervene i armen kommer fra nakken, kan flere pasienter som lider av armsmerter også plages med samtidige nakkesmerter og/eller nakkestivhet.

Vurdering:

En kyndig behandler foretar en grundig sykehistorie og en god klinisk undersøkelse. I de fleste tilfellene er dette tilstrekkelig for å sette riktig diagnose og en individuelt tilpasset behandling og oppfølging.  Dersom det er behov for røntgen eller MR, vil en kiropraktor, lege eller manuellterapeut kunne rekvirere dette.

Behandling:

En helhetlig tilnærming er avgjørende for enhver god behandling. Ved oppståtte triggerpunkter er målet å få muskelen avslappet slik at det ikke produseres flere triggerpunkt. Manuell behandling med massasje, der ulike teknikker benyttes, nålebehandling og/eller akupunktur kan være effektivt for å løse opp spenninger lokalt i muskulaturen og samtidig være med på å redusere generelt stress i kroppen.  Annen oppfølgende behandling vil være å gi pasienten bevissthet rundt belastning av nakke, skulder og arm. Dette kan blant annet dreie seg om opptrening av svak muskulatur og stressmestring.

Hver behandling vil følgelig tilpasses individuelt avhengig av sykehistorien til pasienten. Din behandler i NEMUS har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.

Hva kan du gjøre selv?

Vær flink med egentrening og følg tips og anbefalinger som er gitt av din behandler. Unngå situasjoner med unødig overbelastning og ikke press armen i posisjoner som gir smerte. Når dette er sagt, er det likevel viktig å holde armen i bevegelse slik at den ikke stivner. Ved akutt smerte og irritasjon kan det være effektivt å legge en ispose på aktuelt område, og du kan ha nytte av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter. Du kan også gjøre egenbehandling av triggerpunkter med massasjeball.

Forebygging:

  • Styrk og hold kroppen i bevegelse. Følg oppsatt treningsveiledning fra din behandler
  • Varièr arbeidsstilling, spesielt i forbindelse med kontorjobbing der det blir mye statisk belastning
  • Redusèr overbelastning av skulder og nakke, som for eksempel bæring av handleposer og tung veske på skulderen – sekk kan være et godt alternativ

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.