Nakkeartrose

Nakkeartrose er en vanlig tilstand i befolkningen og forekomsten øker spesielt etter 50-års alder. Artrose karakteriseres av sviktende leddfunksjon og smerte. Nakkeartrose utvikles gjennom slitasjeprosesser i leddbrusk, synovialvæske og skjellet. Atrose gir ofte stivhet i det aktuelle området.

Årsak:

Det er vanlig å dele inn årsaken til nakkeartrose i to grupper; indre (endogene) og ytre (eksogene) faktorer. De vanligste indre årsakene er alder, arv og kjønn, mens de ytre årsakene gjerne kommer som følge av tidligere leddskader. Manuelt arbeid og dårlig holdning vil også kunne bidra til økt risiko, særlig i nedre del av nakken.

Symptomer:

Vanlige funn ved klinisk undersøkelse av pasienter med artrose i nakke er spesielt nedsatt leddbevegelse i de affiserte områdene. Ved mer uttalte artroseforandringer kan man også oppleve «grus» eller andre leddlyder ved bevegelse av det aktuelle området. Det er ingen direkte sammenheng mellom grad av artrose og smerter. Noen kan ha uttalte forandringer i enkelte ledd beskrevet i f.eks røntgen- eller MR rapporter uten spesielle smerter, mens andre igjen har kunne lette forandringer med mye smerter.

Vurdering:

En grundig undersøkelse av kyndig fagpersonell vil kunne avsløre områder med nedsatt bevegelse. Undersøkelsen kan gi mistanke om artrose, men diagnosen kan først bli bekreftet etter røntgen eller MR. Dette blir opp til den enkelte kiropraktor, lege eller manuellterapeut om det er nødvendig for å kunne gi et fullverdig behandlingstilbud.

Behandling:

Nakkeartrose omfatter alt fra ledd som er relativt velfungerende med sparsomme tegn til leddforandringer til de mer alvorlige med nesten ingen bevegelse grunnet tap av leddspalte og store påleiringer. Hvis man klarer å komme i gang med behandling på et tidlig stadium og tilrettelegger arbeid og endrer holdningsfeil vil man kunne begrense progresjonen av artrosen. Din terapeut i NEMUS vil kunne komme med øvelser og behandlingstiltak for å opprettholde god leddbevegelighet. Behandlingen vil ofte inneholde råd om bevegelse, mobilisering-/manipulasjonsbehandling, traksjonsteknikker og holdningsøvelser

Hva kan du gjøre selv?

Det viktigste du kan gjøre er å holde deg i aktivitet. Bevegelse «smører» leddene og man unngår og stivne mer til. Gå gjerne turer med god armsving, da dette gir mer bevegelse i nakke/skuldre og bedre sirkulasjon i muskulatur. Et tilrettelagt treningsprogram for nakke/skuldre vil også ofte være fordelaktig. Har man en jobb med mye statisk arbeid/hardt fysisk arbeid er det viktig å ha rutiner for å ta pauser og endre stilling.

Forebygging:

  • Hold deg i aktivitet – 30 min gange daglig smører ledd i hele kroppen
  • Unngå en sammensunket holdning med fremskutt hode og runde skuldre
  • Variasjon i arbeidet er viktig – ta pauser og unngå for lange økter i samme stilling
  • Trivsel i arbeid og egen livssituasjon er viktig
  • Trene styrke av rygg, nakke og skuldre, da dette vil gi deg en bedre holdning

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.