Osteoartrose

Osteoartrose kalles også slitasjegikt og er den vanligste revmatiske leddsykdommen hos voksne over 60 år. Mer enn halvparten av alle over 70 år har osteoartrose i et eller flere ledd.

Årsak:

Tidligere trodde man at osteoartrose var slitasjegikt forårsaket av slitasje. I dag vet vi at det er mer sammensatt og det fokuseres på flere mulige årsaker. Den primære osteoartrosen har ingen klar årsak eller sammenheng og er mest sannsynlig genetisk betinget. Sekundær osteoartrose kan skyldes tidligere skade eller langvarig belastning av et ledd, infeksjon i et ledd, immuninflammatorisk tilstand, endokrin eller metabolsk sykdom, arvelig disposisjon eller overvekt over lengre tid.

Symptomer:

Osteoartrose rammer som oftest ledd som utsettes for belastning/slitasje, f.eks knær, hofter og fingre. Men alle ledd kan bli utsatt for osteoartrose. Leddene blir gradvis ødelagt ved at brusk (og knokler) slites langsomt ned. Dette medfører flere symptomer hvor de viktigste og tydeligste er smerter, stivhet, hevelse og varme. Ved uttalt osteaoartrose kan leddet få feilstilling, instabilitet og funksjonsnedsettelse. Noen ganger høres lyder fra leddet. Hos pasienter som har en mild form for osteoartrose kan sykdommen være uten symptomer.

Vurdering:

Har du smerter og stivhet i et eller flere ledd anbefaler vi at du tar kontakt med en behandler hos NEMUS. Det er viktig å få gjennomført en god sykehistorie og undersøkt hvilke ledd som er smertefulle og stive. Det kan bli aktuelt å henvise til røntgenundersøkelse og blodprøvetaking for å bekrefte diagnosen, utelukke andre diagnoser og undersøke graden av osteoartrose.

Behandling:

Osteoartrose behandles med medisiner som reduserer smerte og stivhet. Enkelte bruker medisiner ved behov, mens andre har behov for mer regelmessig bruk. Ta kontakt med fysioterapeut eller kiropraktor hos NEMUS for å få hjelp og råd til hvordan du selv kan redusere smerter og opprettholde funksjon i leddene. Mange pasienter har god effekt av behandling hos fysioterapeut eller kiropraktor for å unngå stramme muskler, stive ledd og svakhet i musklene. Glukosaminholdige medisiner har symptomlindrende effekt for noen, men har ingen dokumentert effekt på sykdomsutviklingen. Glukosamin må som regel brukes minst 2-4 uker før man eventuelt merker effekt i form av smertelindring og redusert stivhet. Dersom man ikke har effekt innen 3-6 måneder, er det normalt ikke nødvendig å fortsette behandlingen.

Hva kan du selv gjøre:

Dersom smertene har utviklet seg til å bli plagsomme og begrensende for bevegelse finnes det flere hjelpemidler som gir avlastning. F.eks. stokk, sko med støtdempende såler og myke matter man kan stå på. Det er i studier vist at tilpasset kondisjon- og styrketrening reduserer smerter og øker leddets bevegelighet. Dersom du er overvektig vil du kunne ha utbytte av vektreduksjon.

Forebygging:

Det er vanskelig å forebygge utviklingen av osteoartrose da vi vet lite om hvorfor noen utvikler mer osteoartrose enn andre. Generelt anbefales det at en unngår overvekt og ensidig belastning over tid. Et sunt kosthold og daglig mosjon kan ha betydning i forebygging.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.