Bekkenlåsning

Bekkenlåsning beskriver en tilstand hvor iliosakralleddet (bekkenleddet) i bekkenet mister funksjon og bevegelighet. Dette kan resultere i smerter og muskelspenninger i bekken, seteregion, lyske og lår.

Årsak:

Mange forbinder bekkenlåsning med bekkenplager relatert til graviditet (tidligere kalt bekkenløsning). Men både menn og kvinner i alle aldre kan få bekkenlåsning. Årsaker til dette kan være feilbelastning over lengre tid. Gravide kan få låsninger i bekkenet som følge av økt belastning på bekkenring og korsrygg. På grunn av sin nære anatomiske relasjon til korsryggen kan andre årsaker til bekkenlåsning være de samme som ved akutte korsryggsmerter. Årsaker som inaktivitet, stress, mistrivsel og overvekt utgjør noen av disse. Akutte smertene i bekkenleddet utløses ofte av enkle bevegelser som vridninger, ofte kombinert med løft.

Symptomer:

Smertene kan være lokalt rundt bekkenleddet, men i mange tilfeller gir bekkenlåsningen strålende smerte til sete, lyske og lår. Smertene reduserer bevegeligheten i bekken og korsrygg og mange opplever forverring med brå bevegelser, løft, og etter inaktivitet.

Vurdering:

Ved hjelp av en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse vil en kyndig behandler være i stand til å diagnosere bekkenlåsning.

Behandling:

Spesifikk manipulasjonsbehandling av bekkenleddet i tillegg til triggerpunktbehandling og tøying av relatert muskulatur gir ofte rask lindring. Pasienten anbefales å være i bevegelse, men i en akutt fase avstå fra aktiviteter/bevegelser som provoserer smertene i høy grad. Dersom bekkenlåsningen er et resultat av smerter eller skade i et nærliggende område, må dette undersøkes og behandles for å oppnå full funksjon i bekkenet. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av bekkensmertens varighet og karakter. Din behandler i NEMUS har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.

Hva kan du gjøre selv?

Det anbefales at man opptar vanlig aktivitet og bevegelse så raskt som mulig for normalisere bevegeligheten i bekkenet. For å dempe smertene kan det være godt å legge seg på en flat ispose i 15 minutter av gangen. Du kan i den akutte fasen ha nytte av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter for å lindre smertene.

Forebygging:

  • Vær i bevegelse minst en halvtime daglig med aktiviteter som gange, løp, sykling, svømming og styrketrening
  • Varier arbeidsstillinger og veksle mellom å stå, sitte og være i bevegelse i løpet av arbeidsdagen
  • Unngå stress og søk trivsel i hverdagen

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.