Helsegruppen NEMUS

Psoas-myalgier.

Psoas-myalgier.

De tre musklene psoas major, psoas minor og iliacus danner sammen iliopsoas, den viktigste hofteleddsbøyeren vår. Om en står oppreist og løfter kneet opp, er det i hovedsak denne muskelen man bruker.

Årsak:
Problemer med iliopsoas-muskelen kan oppstå grunnet akutt overbelastning, eller etter at en har sittet lenge i en  lav stol, med knærne høyt opp. Muskelknuter i iliopsoas-muskelen oppstår ofte sekundært til problemer i andre muskler. Dysfunksjoner i overgangen mellom brystrygg og korsrygg, samt i overgangen mellom korsrygg og seterygg medfølger som regel.

Symptomer:
Smerter forårsaket av iliopsoas-muskelen setter seg ofte  langs med korsryggen og litt opp i brystryggen på den siden muskelen har muskelknuter, men kan også bre seg til lysken, fremside lår og sete.   Symptomene er som regel verst etter ro, f.eks. når en skal stå opp om morgenen.

Funksjon:
Hovedoppgaven til muskelen er å bøye i hofteleddet, og den er derfor aktiv når en står på en fot og løfter den andre, men den er også involvert i for eksempel en sit-ups, og når en bøyer seg bakover fra stående posisjon.  Den er derfor  aktiv når en går og jogger.

Undersøkelse:
Din kiropraktor eller fysioterapeut vil ta en grundig sykehistorie og undersøkelse for å identifisere problemet.  Muskelen ligger dypt i mageregionen, men er forholdsvis enkel å lokalisere likevel.

Behandling:
I en stram muskel finner en ofte muskelknuter/triggerpunkt (TrP). Behandling er derfor ofte rettet mot å eliminere disse muskelknutene. Det kan gjøres på mange måter; TrP-massasje, tøyinger, ulike former for nåler (akupunktur, tørrnåling, injeksjoner, osv). Om en mistenker at spenninger i muskelen kommer av beinlengdeforskjeller, kan såler i en eller begge skoene være et godt alternativ. Noen ganger må ikke-ideelle bevegelsesmønster korrigeres, og ofte må en kiropraktor eller manuellterapeut ”låse opp”/justere overgangsleddene i mellom seterygg og korsrygg og brystrygg og korsrygg. Noen av dagliglivets uvaner må også sees på, om en for eksempel må endre sittestilling når en kjører bil.

Hva kan du gjøre selv?
Muskelen skal ikke være aktiv når en ligger på ryggen, og smertelindring kan således oppnås ved å legge seg på ryggen, med bøy i hofte og knær, og fotbladene på gulvet. Om ikke det fungerer, kan en legge seg på siden, i fosterstilling. Behandleren vil være i stand til å instruere deg i tøyning av muskelen.

Forebygging:

  • Hold deg i form gjennom lystbetont mosjon og variert aktivitet.
  • En halvtimes daglig tur, helst på variert og mykt underlag.
  • Aktiviteter som gange, sykling eller svømming gjør godt for hele kroppen.

Varierer arbeidsstillingen. Den beste stillingen er alltid den neste.

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.