Falsk isjias (isjialgi)/ andre årsaker til smerteutstråling og nummenhet i bein

Utstrålende smerte i beinet er en vanlig plage og årsaken til dette kan være mange. En av disse er isjias som ofte er forårsaket av prolaps i mellomvirvelskiven og som fører til irritasjon og betennelse av isjias nerven.

Men hva med alle de andre tilstandene som gir nesten de samme symptomene som isjias? Dette er hva vi kaller for “falsk isjias” eller “isjialgi” og har mange årsaker.

Årsaker:

“Falsk isjias” eller “isjialgi” er en virkelig tilstand som ofte feiltolkes som isjias. Falsk isjias oppstår når isjias nerven blir irritert eller komprimert et eller flere steder langs dens bane ned i igjennom beinet. Dette kan skje spesielt i setet hvor stram muskulatur kan legge trykk på nerven. Låsninger i både bueledd og spesielt i bekkenledd har vist seg å kunne gi liknende symptomer som isjias. Andre tilstander som kan gi falsk isjias er piriformis syndrom, triggerpunkter i setemuskulaturen (gluteus medius/ gluteus minimus), triggerpunkter i hamstring (baksiden av låret) musklene og å sitte med lommeboken i baklommen over lengre tid kan også irritere isjias nerven. Disse tilstandene oppstår som oftest over lengre tid med feilbelastning i form av ensformige bevegelser, for mye sitting eller de kan oppstå akutt etter en skade.

Symptomer:

Symptomene for falsk isjias er like som symptomene for isjias med utstråling til sete, bakside av lår og legg. Nummenhet og prikking i beinet er også vanlig. Ofte føles ryggen, bekkenet og/eller musklene rundt hoften og sete stramme eller stive ut. Smertene kan føre til at man halter eller har problemer med å gå.

Vurdering:

En grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse vil bli gjennomført med vekt på nevrologisk undersøkelse av nerver og strukturer som kan forårsake liknede symptomer. Dette er som oftest tilstrekkelig for å stille riktig diagnose og raskt få satt i gang en individuell tilpasset behandlingsplan for dine behov. Om videre undersøkelse er nødvendig kan lege, kiropraktor eller manuellterapeut henvise til røntgen, MR/CT eller til spesialist.

Behandling:

Tidlig iverksetting av behandling vil kunne føre til bedre prognose av sykdomsforløpet. Fokuset for behandlingen vil være rettet mot å bedre funksjonen til ledd og muskler rundt isjias nervens bane. Ofte vil det bli gitt øvelser som man kan gjøre selv for å myke opp muskulaturen rundt sete/bekken og styrke korsrygg/bekken og sete.

Hva kan du gjøre selv?

  • Holde deg i bevegelse
  • Uttøyning av stram muskulatur.
  • Bruk en ball på setemuskulaturen for å massere
  • Unngå for mye sitting på harde overflater og ikke sitt med lommeboken i baklommen.

Forebygging:

  • Regelmessig bevegelse og fysisk aktivitet er helt sentralt.
  • Dersom du har hatt falsk isjias eller ryggplager tidligere bør du også trene spesifikt rettet mot ryggens optimale funksjon og stabilitet. Dette inkluderer både styrke og tøyeøvelser. Spør behandleren din om hvilke øvelser som kan være nyttig for deg.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.