Helsegruppen NEMUS

Jumper’s knee / Hoppkne

Årsak
Jumper’s knee / hoppkne er en lidelse i patellarsenen (sene som går fra kneskjellet og ned til øvre del av leggbeinet) og er en vanlig tilstand hos idrettsutøvere og aktive mosjonister. Smertene er lokalisert til senefestet ved den nedre kanten av kneskjellet. I noen tilfeller sitter smertene derimot ovenfor kneskjellet i senefestet til den store lårmuskelen som heter Quadriceps. Dette kalles Quadriceps tendinopati.

Smertene kan debutere på litt ulikt vis. Noen får smerter etter et hopp, en landing eller et løft. Andre opplever symptomdebut etter en hard treningsøkt eller en fotballkamp, og hos noen kommer smertene mer gradvis. Årsaken til lidelser i patellar-/quadricepssenen er som regel  en overbelastning av senevevet over tid, selv om den kan synes akutt. Rask økning i treningsbelastning, feilstillinger i fot (plattfot, overpronasjon), akseavvik mellom  fot og kne, dårlig stabilitet i hofte,kne,fot, hardt underlag og dårlige sko er noen av faktorene som kan gi en overbelastning av senen.

Symptomer:
Ved Jumper’s knee / hoppkne vil det ofte være smerter ved løp, hopp og ved trykk mot senefestet. Jumper’s knee kan klassifiseres på følgende måte:

GRAD             

SYMPTOMER

I

Smerter etter trening

II

Smerter ved aktivitetsstart, som gir seg etter oppvarming, men som kommer tilbake etter trening

IIIa

Smerter under og etter aktivitet, men vedkommende kan delta i konkurranse og trening på samme nivå som vanlig

IIIb

Smerter under og etter aktivitet og vedkommende kan ikke delta på samme nivå som før

IV

Totalruptur av senen

Vurdering
Diagnosen stilles etter sykehistorie og på grunnlag av spesifikk ømhet over det aktuelle senefestet. Ultralydundersøkelse kan vise hvor hardt senen er rammet. Her kan vi se endringer som fortykkelse av senen, endret fiberstruktur samt innvekst av blodkar. Ultralyd gjør at vi kan stille en presis diagnose og lokalisere problemområdet nøyaktig, noe som vil gjøre at behandlingene blir mer spesifikk.  Vurdering av fottøy, treningsbelastning, fotstilling og funksjonell vurdering i forhold til belastningsmønster er viktig å kartlegge.

Behandling
Den best dokumenterte behandlingen for Jumpers’s knee / hoppkne er eksentrisk styrketrening. Dette gjøres i et program som går over minst 3 mnd. I den senere tid er det også kommet en del dokumentasjon på effekten av sakte, tung styrketrening («heavy-slow resistance training» i behandling av senelidelser. Begge behandlingsmetodene er noe tidkrevende, men gir gode resultater. Det er også en del dokumentasjon på behandling med trykkbølger ved disse lidelsene. Ellers er det viktig å behandle eventuelle andre feilfunksjoner som kan være underliggende årsak til at problemet har oppstått. Et redusert aktivitetsnivå er nødvendig under behandling av tilstanden.

Hva kan du gjøre selv?
Ofte vil sykling med lett belastning være et godt alternativ ved Jumper’s knee. Ising av den irriterte senen etter aktivitet kan være med på å dempe smerte og forhindre en overdreven inflammasjon i senen. Det er viktig at du følger opp øvelser som du har fått av behandler. Dette er avgjørende for et vellykket behandlingsutfall ved plager i patellarsenen.

Forebygging
Seneplager som Jumper’s knee kan forebygges ved å øke treningsmengde gradvis og ikke for mye for fort. Bruke gode sko med solid demping og eventuelt såler hvis du har behov for det. Vær nøye på uttøyning og bevegelighetstrening av muskulatur i sete og lår. Unngå hardt underlag og asfaltløping hvis mulig. Tren variert; kroppen vår liker variasjon.

 

 

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.