Løpe-kne

Løpe-kne/Runner’s knee har fått navnet sitt fordi denne tilstanden er hyppig forekommende hos langdistanseløpere. Tilstanden oppstår når det kraftige senedraget på utsiden av låret irriteres over knokkelen på lårbenets ytre del ved kneet, noe som ofte gjør det umulig å fortsette å løpe uten smerter.

Hvordan oppstår tilstanden?

Tilstanden oppstår ved stor og ofte ensidig belastning over tid, som for eksempel ved løping. Det er mange faktorer som kan være medvirkende til at problemet oppstår. Rask økning i treningsbelastning er veldig utsatt, feilstillinger i fot, akseavvik mellom fot og kne, dårlig stabilitet i hofte,kne,fot, hardt underlag og dårlige sko kan også ha en klar betydning. De kraftigste smertene sitter i den ytre delen av kneleddet hvor senen glir frem og tilbake over lårbenet. Her ligger det også en slimpose som kan bli irritert og hoven. I de aller fleste tilfellene vil også muskulaturen i hofte og sete, der senedraget har sitt utspring, være stram og øm.

Symptomer

De primære symptomene er aktivitetsrelaterte smerter svarende til ytre del av lårbenet like ovenfor kneleddet. Ofte vil smertene avta litt etter at man blir varm, men så øker smertene på i etterkant av trening. Man kan i noen tilfeller kjenne en krepitasjon / ”knitring” over området, men først og fremst en distinkt palpasjonsømhet.

Løpe-kne/ runner’s knee kan klassifieres på følgende måte:

GRAD              SYMPTOMER
I Smerter etter trening
II Smerter ved aktivitetsstart, som gir seg etter oppvarming, men som kommer tilbake etter trening
IIIa Smerter under og etter aktivitet, men vedkommende kan delta i konkurranse og trening på samme nivå som vanlig
IIIb Smerter under og etter aktivitet og vedkommende kan ikke delta på samme nivå som før
IV Totalruptur av senen

Vurdering

Diagnosen stilles etter sykehistorie og en grundig funksjonell undersøkelse. Vurdering av fottøy, treningsbelastning, fotstilling og funksjonell vurdering i forhold til belastningsmønster er viktig å kartlegge. MR eller ultralydundersøkelse kan være et supplement til den kliniske undersøkelsen. Denne type undersøkelse gjør at vi kan stille en mere presis diagnose og lokalisere problemområdet nøyaktig, noe som vil gjøre at behandlingene blir mer spesifikk.

Behandling

I starten er behandlingen rettet mot å dempe den akutte irritasjonen i senen, avlastning og hvile er nødvendig. Eliminering av ytre faktorer som kan være utløsende  til at tilstanden har oppstått er viktig. Korreksjon av eventuelle akseavvik i ankel, fotstilling og funksjonell trening av stabilitet i mage/rygg, hofte og kne er viktig for å forbedre belastningsmønsteret. Tøyning av ytre lårmuskel, setemuskulatur og av senedraget i låret er viktig. Ved mer langvarige tilfeller vil ofte trykkbølgebehandling være en effektiv behandlingsmetode. Prognosen for å bli bra ved løpe-kne er god forutsatt at normal bevegelighet, styrke og funksjon gjenvinnes før man er tilbake i full trening.

Hva kan du gjøre selv?

I akuttfasen skal senen avlastes for å få ned og kontroll på hevelser og tegn på irritasjon. Tren alternativt og innen smertegrensen, samtidig som du følger et treningsprogram utviklet av din NEMUS-behandler.

Forebygging

Seneplager som løpe-kne kan forebygges ved å øke treningsmengde gradvis og ikke for mye for fort. Bruke gode sko med solid demping og eventuelt såler hvis du har behov for det.Gode teknikker på fotavvikling under løping kan være viktig. Vær nøye på uttøyning og bevegelighetstrening av muskulatur i sete og lår. Unngå hardt underlag og asfaltløping hvis mulig. Tren variert; kroppen vår liker variasjon.- Oppsøk hjelp hos din behandler hos NEMUS på et tidlig stadie for en analyse av for eksempel løpeteknikker for å forhindre at plagene setter inn for fullt.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.