Låsninger brystrygg og ribbein

Låsninger i brystrygg og/eller ribbein oppleves ofte som smerte mellom skulderbladene som kan gi strålesmerter rundt på sidene og i brystet. Noen ganger går smertene opp i nakken og ut mot skuldrene. Smertene beskrives ofte som intense, stikkende og diffuse og de trigges ofte ved bevegelse.

Årsak:

En funksjonsfeil i brystryggen kommer ofte fra dårlig holdning i hverdagen, spesielt ved kontorarbeid. Tunge løft, slag mot brystrygg, kraftige hosteanfall eller over hode-arbeid kan også skape funksjonsfeil i brystryggen.  Når ryggvirvelen eller ribbeinet stivner til, skaper dette reaksjoner i både muskler og bindevev i området rundt og kan da hindre eller gjøre bevegelser smertefulle.

Symptomer:

Brystryggen består av bein, bindevev, nerver, muskler og ledd. En «låsning» kan ofte påvirke flere av strukturene i brystryggen. Smerten sitter ofte på et bestemt punkt bak skulderbladet og føles ofte som konstant verk som kan vare i flere dager. Noen synes det er ubehagelig å bevege på brystkassen og lener seg gjerne til en side for å unngå smertene. Stikkende smerte på dyp innpust er også normalt.

Vurdering:

På bakgrunn av en grundig sykehistorie og en god klinisk undersøkelse gjør behandleren en vurdering av tilstanden, med sannsynlig årsak til aktuelle symptombilde. Differensialdiagnoser vurderes og drøftes underveis. Behandleren vil så iverksette en behandlingsserie med fokus på normalisering av funksjon og smertelindring, inkludert råd og veiledning om akutte så vel som forebyggende tiltak. Dersom ikke ønsket resultat oppstår innen de første behandlingene (ofte 2-4) vil andre tiltak, som henvisning til bildediagnostikk, legespesialist eller annen oppfølging bli vurdert.

Behandling:

Låsninger i brystrygg og ribbein kan lett behandles konservativt med manipulasjonsbehandling, bløtvevsbehandling, anbefalte øvelser/bevegelser og uttøyning.  Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av ryggsmertens varighet.

Hva kan du gjøre selv?

Forskning viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, jo raskere blir du smertefri. I den akutte fasen er det lurt å unngå store løft eller vridninger av overkroppen. «Låsninger» kan skape en betennelsesreaksjon så det å ise ned det smertefulle område kan lindre smertene. Din NEMUS behandler kan også gi deg øvelser du kan gjøre hjemme.

Forebygging:

  • Tenk på holdningen når du sitter ved datamaskinen
  • Varier arbeidsstillingen – «den neste stillingen er den beste»
  • Hold deg i form gjennom varierte aktiviteter

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.