Helsegruppen NEMUS

Prolaps brystrygg

Prolaps brystrygg

Smerte er et normalt symptom ved prolaps i brystrygg og er ofte isolert i øvre brystrygg og kan gi refererende smerter fram mot brystet eller magen. Hosting og nysing kan forsterke smertene. Prolaps i brystrygg er relativt uvanlig i forholdt til prolaps i nakke og nedre rygg.

Årsak:
Prolaps i brystrygg oppstår som regel etter langvarig belastning. Når vi blir eldre vil mellomvirvelskivene naturlig miste en del av væsken som gir fleksibiliteten i brystryggen. Et prolaps i brystryggen kan også være et resultat av en skade på ryggraden som kan forårsake at det oppstår en liten rift i det ytterste laget på mellomvirvelskiven. Denne gele lignende vesken, som er sentrert i skiven, kan da prutere ut av riften og lage et prolaps. Eksempel på traumatiske skader som kan gi prolaps i brystrygg inkluderer fall eller sports skader der en opplever et hardt slag mot øvre rygg. Dette er en av grunnene til at brystryggs prolaps oftere skjer hos yngre mennesker.

Symptomer:
Symptomene vil variere etter størrelse og lokasjonen av prolapset. Et stort sentrert prolaps kan legge press på ryggmargen og påvirke nervene som tilhører den, og kan i verste fall føre til lammelse fra livet og ned. Et prolaps som oppstår kun på en side vil mest sannsynlig legge klem på den eksisterende nerveroten på det nivået i ryggraden prolapset oppstår. Dette kan gi refererende smerter til områder i brystet eller til mageområdet.

Vurdering:
Behandleren vil foreta en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. Kiropraktoren vil sette opp en behandlings serie, men hvis ikke ønsket resultat innfrir innen de første behandlingene kan pasienten bli henvist videre til MR eller til en lege spesialist.

Behandling:
Majoriteten av prolapser i brystrygg trenger ikke operasjon og kan behandles konservativt. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av ryggsmertens varighet og smertereferering. Anbefalte bevegelser, variasjon, manipulasjonsbehandling og reseptfrie smertestillende medikamenter er noen av tiltakene som blir vurdert.

Hva kan du gjøre selv?
Jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, jo raskere blir du smertefri. I den akutte fasen er det lurt å prøve å unngå store løft eller vridninger av overkroppen. Et prolaps skaper betennelsesreaksjoner, bruk av ispose over området kan dempe smertene.

Forebygging:

  • Sørg for god arbeidsstilling
  • Hold deg i form gjennom variert aktivitet
  • Stump røyken
  • Søk trivsel rundt egenarbeid og livssituasjon

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.