Prolaps brystrygg

Smerte er et normalt symptom ved prolaps i brystrygg og er ofte isolert i øvre brystrygg og kan gi refererende smerter fram mot brystet eller magen. Hosting og nysing kan forsterke smertene. Prolaps i brystrygg er ikke like vanlig som prolaps i nakke og korsrygg.

Årsak:

Ryggsøylen vår består av ryggvirvler, ledd og mellomvirvelskiver. Mellomvirvelskiven består av en sentral kjerne kalt nucleus pulposus, omgitt av et fibrøst lag kalt anulus fibrosus. Skiven fungerer som støtdemper. Ved prolaps vil kjernen trykke på det fibrøse laget som noen ganger kan briste, slik at kjernematerialet kan sive ut (oftest bakover). Prolaps i brystryggen er sjeldnere enn prolaps i korsrygg og nakke. Brystryggsprolaps kan oppstå som følge av traumatiske skade, som fall eller slag, eller ved langvarig belastning.

Symptomer:

Symptomene vil variere etter størrelse og lokasjonen til prolapsen. En stort sentrert prolaps kan legge press på ryggmargen og påvirke nervene, og kan i verste fall føre til lammelse fra livet og ned. En prolaps som oppstår kun på en side vil mest sannsynlig legge klem på den lokale nerveroten på det nivået i ryggraden prolapsen oppstår. Dette kan gi refererende smerter til områder i brystet eller til mageområdet.

Vurdering:

Behandleren vil foreta en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse, inkludert nevrologisk og ortopediske tester. Kiropraktoren vil sette opp en behandlings serie, men hvis ikke ønsket resultat innfrir innen de første behandlingene, kan pasienten bli henvist videre til MR eller til en lege spesialist.

Behandling:

Majoriteten av prolapser i brystrygg trenger ikke operasjon og kan behandles konservativt. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av ryggsmertens varighet og smertereferering. Anbefalte bevegelser, variasjon, manipulasjonsbehandling og reseptfrie smertestillende medikamenter er noen av tiltakene som blir vurdert.

Hva kan du gjøre selv?

Jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, jo raskere blir du smertefri. I den akutte fasen er det lurt å prøve å unngå store løft eller vridninger av overkroppen. Et prolaps skaper betennelsesreaksjoner, bruk av ispose over området kan dempe smertene.

Forebygging:

  • Sørg for god arbeidsstilling
  • Hold deg i form gjennom variert aktivitet
  • Søk trivsel rundt egenarbeid og livssituasjon

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.