Hallux valgus er en feilstilling av stortåen slik at den vris utover i retning av lilletåen. Samtidig er stortåens grunnledd forskjøvet innover i retning av den andre foten.
Trykk fra sko kan medføre en kronisk irritasjon av en slimpose (bursa) som ligger utenpå grunnleddet, og det kan over tid dannes en utvekst, en ilke eller eksostose, rundt grunnleddet slik at forfoten blir bredere. Stortåens skjevhet (hallux valgus) kan også påvirke de nærmeste tærne, som kan innta krummet stilling, eller såkalt hammertåstilling.
Hallux valgus er en svært vanlig tilstand som er langt hyppigere hos kvinner og eldre. Studier har vist at 23 % av befolkingen mellom 18-65 år og 36 % av befolkningen over 65 år, har hallux valgus.
Årsak
Hallux valgus kan utvikle seg når belastningen på ledd, muskler og sener i føttene er ujevn. Denne ubalansen i trykk kan gjøre grunnleddet i stortåen ustabilt, og føre til at man utvikler en ilke og en skjev tå.
Risikofaktorer:
- Høyhælte eller trange sko
- Fottype
- Fotskader
- Medfødte deformiteter i føttene
- En jobb der man belaster føttene mye, eller må gå med spisse sko
Symptomer
Typisk finner vi skjevhet i stortåen og sårhet over stortåens grunnledd. Leddet hovner opp og blir svært markert og utstående på innsiden av foten, og det blir smertefullt og ømt. Forandringene i foten kan gjøre det vanskelig å finne sko som passer godt på foten.
Vurdering
En grundig undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at stortåen har blitt ujevnt belastet og således har blitt skjev. Flere NEMUS-klinikker foretar en klinisk undersøkelse i kombinasjon med gangeanalyse slik at vi kan vurdere foten funksjonelt. Røntgen eller MR kan utelukke leddbetennelse og vise eventuelle slitasjeforandringer i tåens grunnledd. Vanligvis er det unødvendig å henvise til radiologisk undersøkelse for å stille diagnosen.
Behandling
Hallux valgus kan enten behandles konservativt eller med kirurgi. Konservativ behandling kan være manipulasjon av ledd i foten, bløtvevsteknikker på muskler og sener som kontrollerer stortåens bevegelse, øvelser for å styrke opp fotmusklene, bruk av tape, ortoser og spesialtilpassede innleggssåler. Kirurgi er indikert hvis man ikke oppnår ønsket resultat med konservativ tilnærming, eller hvis hallux valgusen er meget markert og gjør det umulig å bruke normale sko.
Hva kan du gjøre selv?
Gå med sko med plass til at tærne kan rette seg ut. Unngå høyhælte sko og sko med en trang tåboks. Du kan også trene opp igjen muskelen som fører stortåen vekk fra de andre tærne, ved å gjøre daglige øvelser. Du bør vurdere å få føttene undersøkt, slik at risikofaktorer som skjevstillinger i foten kan bli rettet opp med spesialtilpassede innleggssåler. Har du flere i familien som har hallux valgus, så se etter faresignal som hard hud og ømhet ved innsiden av stortåen, og en stortå som er i ferd med å bli skjev og ikke retter seg ut selv om du går barbeint.
Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.
Timebestilling:
Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.