Helsegruppen NEMUS

Overpronasjon

Overpronasjon

Pronasjon er rullebevegelsen foten gjør den treffer bakken. Normalt starter steget på utsiden av helen, ruller fremover og avslutter med stortåen. Pronasjon er viktig for å fordele belastningen over hele foten og absorbere støt.

Ved overpronasjon faller innsiden av foten inn når foten belastes. Overpronasjon er vanlig blant de med lav fotbue, og kan medføre redusert støtdemping og følgeplager i føtter, ankler, knær, hofte og korsrygg.

Årsak:
Man ser ofte overpronasjon og lav fotbue hos de med myke føtter. Andre årsaker til overpronasjon kan komme fra kompensasjoner for en feilstilling i foten som man har hatt siden man ble født, stramme legg muskler, benlengde forskjell, en rotasjon i hofter/bekken, overvekt, graviditet og ensformig belastning på hardt og flatt underlag. 

Symptomer
De første symptomene er ofte en følelse av tretthet under foten. Dette fører så til økt smerte ved videre belastning. Ofte ser man tilstanden plantar fascitt, en betennelse i senen under fotebuen, hos personer som overpronerer og belaster foten mye med feil fottøy.

Overpronasjon fører til at leggbenet og lårbenet roterer innover. Dette gir en feil rotasjon i knærne, og kan videre gi økt svai i korsryggen og kompensasjoner oppover i ryggsøylen. Overpronasjon kan derfor føre til en rekke plager. Dette inkluderer:

 • Helsmerter (Plantar fasciitt eller hælspore)
 • Tåballsmerter (Metatarsalgi)
 • Nummenhet i tærne (Mortons nevrom)
 • Skjev storetå (Hallux valgus)
 • Stiv storetå (Hallux rigidus)
 • Akillessenebetennelse
 • Benhinnebetennelse
 • Leggsmerter
 • Tarsal tunnel syndrom
 • Uspesifikke kneplager
 • Menisk skade
 • Kne arthrose
 • Smerter i muskelfester/leddkapsel rundt hoften
 • Piriformis syndrom
 • Hofteleddsartrose
 • Ryggsmerter

Undersøkelse
Dersom man overpronerer kan man noen ganger se at ankelen heller innover når man står eller går. På godt brukte sko kan du ofte se at skoene blir slitt på innsiden, spesielt ved helene.

Siden overpronasjon kan føre til endel plager er det viktig med forebygging. En fysioterapeut/kiropraktor vil ta en grundig fotundersøkelse, holdningsanalyse, klinisk utredning og fotscan. Dette for å kartlegge graden av overpronasjon, kompensasjoner og hvilke plager overpronasjonen eventuelt har forårsaket.

Behandling
En stor del av behandlingen vil være å finne riktig fottøy, eller i noen tilfeller, lage en individuelt tilpasset innleggssåle som gir riktig støtte til fotbuen og korrigerer feilstillingene. Skoen bør også være stabil med en solid helkappe. Behandlingen for øvrig vil bestå av tøyninger, styrke fotbuen, korrigering av kompensasjoner videre oppover i kroppen og behandling av de eventuelle plagene. Vektreduksjon hos overvektige pasienter anbefales for å redusere belastning på knokler, muskler og sener i foten.

Hva kan du gjøre selv / Forebygging
Dersom du vet at du overpronerer bør du velge fottøy som gir god støtte til fotbuen, evt. spørre din behandler om å få en vurdering for individuelt tilpassede innleggssåler. Vektreduksjon rådes hos overvektige pasienter med plager i føttene. Unngå for mye ensformig belastning som å stå og gå på flatt og hardt underlag. Dersom du liker å løpe kan det være hensiktsmessig å variere treningen med aktiviteter som ikke gir like mye belastning på føttene, for eksempel svømming og sykling.

 
 

 

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.