Metatarsalgi/tåballsmerter (eller forfotssmerter)

Metatarsalgi

Metatarsalgi betyr vond tåball eller forfot. Ordet er sammensatt av ordet metatarse og algi. Metatarsene er navnet på fem knokler som forbinder midtfoten med tærne og algi betyr smerte. Metatarsalgi skyldes feilbelastning i forfoten som fører til en irritasjon av leddkapsler, muskler og sener under foten.

Årsak

I en normal fot bærer forfoten ca. 1/3 av kroppens vekt. Når forfoten overbelastes flates den fremre fotbuen/tverrbuen ut og dette fører til et stort press på undersiden av de midterste tåleddene. Dette kan skje på grunn av:

  • Lav fremre fotbue/tverrbue: Har tverrbuen falt, fører det til for mye press på undersiden av foten og tåleddene får økt belastning og en irritasjon oppstår.
  • Høye heler: En 5 cm høy hæl øker trykket på forfoten med ca. 50 %.
  • Høy lengdebue: Ofte sett sammen med hyperekstensjon av tærne, forårsaket av ubalanse i muskulaturen i foten som da fører til at tærne ikke bærer vekt. Vekten kommer på leddene mellom midtfoten og tærne som fører til metatarsalgi.

Symptomer

Smerter eller verking på over- eller undersiden av forfoten/tåballen når man står og ved gange, smertelette ved avlastning.

Vurdering

En grundig undersøkelse bør utføres for å finne ut årsaken til at forfoten blir overbelastet. Flere NEMUS-klinikker foretar en klinisk undersøkelse i kombinasjon med gange analyse slik at vi kan vurdere foten funksjonelt.

Behandling

Ved akutte tilfeller kan metatarsalgi behandles ved at du avkjøler og avlaster foten. Har smertene vært der i flere uker så anbefales det at man oppsøker kvalifisert fagpersonell for undersøkelse og behandling.

Såler: Innleggssåler kan være effektive i å lindre smerten under tåballen og gi foten støtte og redusere trykk.

Bløtvevsteknikker: Noen klinikker tar i bruk instrument assistert bløtvevsmobilisering (IABM), trykkbølge eller andre muskel- og bindevevsteknikker.

Manipulasjon: Foten har 26 bein og 35 ledd. Stivhet og låsninger i leddene kan forårsake feilbelastninger. Manipulasjon kan forbedre leddfunksjonen i foten.

Hva kan du gjøre selv:

Tåballen kan avkjøles ved å massere med en isbit i 3 minutter 3-5 ganger daglig.

Trening: Styrking av musklene i tverrbuen kan hjelpe til med å avlaste bindevevet under foten og å holde tverrbuen oppe.

Forebygging:

Unngå høyhælte sko eller sko med tynne såler.

Unngå trange sko.

Bruk sko med god demping og støtte i lengdebuen.

Gå i ulendt terreng, slik at du stimuler fotens muskulatur og leddfunksjon.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne typen smerter.

Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.