Mortons nevrom/nummenhet i tærne

Mortons nevrom/nummenhet i tærne

Mortons nevrom er en godartet vekst eller fortykkelse av en nerve som går til tærne. Nevromet, også kalt en nerveknute, er mest vanlig mellom 2. og 3. eller 3. og 4. tå. (1. tå er stortåen og 5. tå er lilletåen).

Årsak

Mortons nevrom forekommer når nerven som går til tærne blir utsatt for trykk og klem, noe som skaper irritasjon i nerven og utløser smerter. Over tid kan en slik irritasjon føre til at nervens polstring danner en kul, også kalt nevrom, som igjen klemmer på nerven innenfor. De som har en lav tverrbue, høy lengdebue eller bruker trange/høyhælte sko er ofte mer utsatt for å utvikle Mortons nevrom.

Symptomer

Typiske plager med Mortons nevrom er smerter under eller over tåballen og nummenhet og prikking ut i de tre midterste tærne. Mange får ubehag når de går eller løper, ofte etter kort tid. Noen opplever en skarp sterk smerte, ofte beskrevet som en rødglødende nål, som kan komme plutselig når de går.

Vurdering

Når man har Mortons nevrom er det ingen tegn til hevelse, fargeforandring eller nedsatt bevegelse av foten, men dersom man klemmer rundt forfoten kan det reprodusere symptomene. Man kan få nedsatt følelse i tærne hvis man har mye eller langvarig trykk på nerven. Diagnosen kan stort sett stilles ved en klinisk undersøkelse, men av og til er bildediagnostikk nødvendig. Mortons nevrom kan sees på diagnostisk ultralyd eller MR-undersøkelse.

Behandling

Behandlingen vil avhenge av alvorsgraden og varigheten av symptombildet. Flere NEMUS-klinikker foretar en klinisk undersøkelse i kombinasjon med gangeanalyse slik at vi kan vurdere foten funksjonelt og finne ut om en spesialtilpasset innleggssåle kan avlaste forfoten og nevromet. Behandling av stive ledd i foten med manipulasjon og bløtvevsteknikker for å myke opp på muskler og sener kan hjelpe å redusere trykket på nerven og lindre symptomer. Hvis dette ikke fører frem kan man forsøke kortisoninjeksjoner eller injeksjoner av alkohol. Det gjøres fortrinnsvis av en lege. Mislykkes disse tiltakene kan en manuellterapeut, kiropraktor eller lege henvise videre for kirurgisk vurdering.

Hva kan du gjøre selv?

Når man først har fått Mortons nevrom, må man forsøke å unngå det som forverrer problemet. Ved lette symptomer kan man først forsøke avlastning av foten, endre fottøy til mer vide sko, unngå høyhælte sko og aktiviteter som forverrer symptomene, inntil bedring foreligger. Man kan forsøke såler eller en liten pute som støtter tverrbuen, som kan avlaste trykket på nerven og dempe smertene. Lindrende tiltak som is eller varme kan forsøkes, men her bør du rådføre deg med din lege, fysioterapeut, kiropraktor eller manuellterapeut om hva som vil være hensiktsmessig for deg.

Forebygging

Da årsaken til Mortons nevrom i mange tilfeller er ukjent vil det være vanskelig å finne de rette tiltakene for å unngå å få det. Har man hatt Mortons nevrom tidligere vil det være viktig å unngå det man antok var årsaken. Gode sko for foten, som er brede og ikke gir trykk eller press på fremre del av foten, kan for mange være av stor betydning.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.