Hodepine er en av våre vanligste plager, og årsakene er ofte svært sammensatte. Hos Helsegruppen NEMUS kan du få hjelp med å finne årsaken og riktig behandling.
Årsak
- Stress og anspenthet
- Lite søvn
- Lite bevegelse
- Feilfunksjon i nakkens muskler og ledd
- Spenninger/triggerpunkter i øvre rygg, skuldre, hals og nakke muskulatur
- Kjevespenninger
- Medikamentbruk
- Dehydrering
- ”Dårlig/uregelmessig” kosthold
- Menstruasjon og andre hormonelle endringer, spesielt hos de med migrene
- Hodeskader og nakkeskader
Hodepine skyldes sjelden alvorlig sykdom. Likevel skal kraftig hodepine alltid tas på alvor. Både når den oppstår gradvis og plutselig. Dette gjelder spesielt om man får symptomer på hodepine som er annerledes enn tidligere. En kiropraktor, manuellterapeut eller lege kan skille mellom vanlige og alvorlige hodepinetyper.
Utbredelse
- 3 % av befolkningen har daglig hodepine
- 10 % minst en gang i uken
- 40% i løpet av det siste året
- Bare 5 % av oss har aldri hodepine
- Over 1 % av befolkningen har hodepine som skyldes langvarig overforbruk av smertestillende medikamenter for nettopp hodepine og migrene.
Symptomer
Vanlige symptomer på hodepine er smerter på en eller begge sider av hodet, i pannen, rundt øynene eller i bakhodet. Hodepine kan også ledsages av trøtthet, dårlig konsentrasjon, kvalme og ustøhet. Mye hodepine vil i det lange løp påvirke humøret, mange blir irritable, deprimerte og/eller tiltaksløse.
Vanlige typer hodepine inkluderer
- Spenningshodepine
- Nakkehodepine
- Migrene
- Medisinoverfobruks hodepine (MOH)
En og samme pasient kan ha flere typer hodepine. Disse kan gå over i hverandre eller ligne på hverandre. Eksempelvis kan spenningshodepine utløses av stor fysisk eller psykisk belastning. Dersom smerten vedvarer, kan det oppstå nakkehodepine, som igjen kan utløse migrene.
Vurdering
Det er viktig med en grundig gjennomgang av sykehistorie, og en god klinisk undersøkelse for å avgjøre hvilken behandling som er best egnet. Noen ganger kan samarbeid med fastlegene, samt henvisning til MR og nevrolog være nødvendig.
Behandling
Forskning viser at kiropraktisk behandling inkludert leddmanipulasjon bedrer spesielt migrene og cervikogen hodepine. Massasje og akupunktur kan redusere migreneanfall. Videre er det vist en mulig sammenheng mellom svak nakke muskulatur og cervikogen hodepine. I behandling av hodepine benyttes en rekke metoder og teknikker for å gjenopprette normal funksjon i ledd, muskler, bindevev og nervesystem. Behandlingen har en kognitiv tilnærming med samtale, råd og veiledning. I tillegg kan smertemestring, avspenning og veiledning i forhold til ernæring være aktuelle tiltak. Det kan være behov for samarbeid med din fastlege særlig i oppfølging av migrene og medikamentindusert hodepine.
Hva kan du gjøre selv?
- Ta tak i de risikofaktorene som kan gi hodepine som du vet du kan gjøre noe med selv.
- Hold deg i god fysisk form.
- Spis regelmessig.
- Få nok søvn.
- Søk trivsel rundt egen arbeids- og livssituasjon.
- Unngå stress, dagens tidsklemma er årsaken til mange plager i skuldre- og nakkeområdet.
- Bevisstgjøring på arbeidsstilling, ta pauser.
- Tøyningsøvelser for bryst, skuldre og nakke.
- Avslapningsøvelser eller mindfulness
- Plages du ofte kan det være lurt å skrive en hodepine-dagbok for å finne ut hva som gir deg hodepine (lite søvn, lavt væskeinntak, uregelmessige måltider, lite aktivitet, stress, alkohol). «Hodepinedagboka» er en digital versjon som kan lastes ned via app store.
- Bruker du smertestillende tabletter regelmessig, bør du vurdere å slutte med dette en periode. Hvis du har medikamentindusert hodepine vil du erfare at du blir bedre etter en tid. Dette bør gjøres i samråd med lege.
Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.
Timebestilling:
Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.