Medikamentindusert hodepine

Hodepine på grunn av overforbruk av medisiner har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og rammer rundt 0.5% av befolkningen. 19% av den norske befolkningen med langvarig hodepine bruker smertestillende på daglig basis. Et par Ibux eller Paracet om dagen i en tremåneders periode kan være nok til at du befinner deg i faresonen. Med sterkere medisiner, som migrenemedisin, kan 2-3 doser i uken være nok.

Symptomer

Hodepinen arter seg forskjellig, avhengig av hvilken medisin som benyttes.

  • Ergotamin (f.eks. Anervan); Hele hodet gjør vondt, med følelsen av stramt bånd rundt hodet. Mild til moderat intensitet.
  • Triptaner (f.eks. Imigran, Almogram, Naramig, Maxalt); Hodepinen er på en side, ofte pulserende og bankende. Smertene kan bli verre av fysisk aktivitet, gjerne kombinert med kvalme/oppkast og/eller lysskyhet (fotofobi). Moderat til alvorlig intensitet.
  • Smertestillende (Paracet, NSAIDs); Likner den ergotamin-induserte hodepinen. Hele hode gjør vondt, men uten pulserende karakter. Mild til moderat intensitet.
  • Kombinasjon av ulike medisiner; Hodepine gjerne i hele hodet, med trykkfølelse/stramming rundt hodet. Mild til moderat intensitet.

Årsak

Man vet ikke helt hva årsaken er, men tror det kan være relatert til endringer i nervesystemets smerteregistrering. Enkelt sagt slipper hjernen gjennom stadig mer av smertesignalene. Psykiske faktorer og gener kan også påvirke. Dosen som skal til for å utvikle medikamentindusert hodepine er lavest for Triptaner.

Vurdering

Ved undersøkelse av pasienter som beskriver langvarig hodepine, bør hodepine grunnet overforbruk av medisiner alltid vurderes som en mulighet. Her vil det være aktuelt å føre dagbok over medisinforbruket, kombinert med beskrivelse av symptombildet for hver dag som går. Det kan gjøres enkelt med appen «Hodepinedagboka» eller i en liten notatbok. Grunnleggende årsaker til den opprinnelige hodepinen vil også bli vurdert.

Behandling

Hodepinen kan bli vedlikeholdt av flere faktorer samtidig. I tillegg til medisiner, kan for eksempel stivhet i nakke, kjevespenninger, lite søvn, stress og inaktivitet være medvirkende årsaker. Behandling hos kiropraktor, fysioterapeut, akupunktør eller massør kan bidra til å redusere medvirkende årsaker til hodepinen. Medisinoverforbruket bør derimot diskuteres med din fastlege. Det er alminnelig med en forverring av symptomer i første fase, både av hodepine, kvalme, oppkast, søvnforstyrrelser, angst og rastløshet. Dette vil gradvis forsvinne. Vanligvis oppnås bedring av symptomer hurtigst ved Triptan-overforbruk, mens overforbruk av Paracet og NSAIDs ofte tar lengere tid.

Hva kan du gjøre selv?

Medikamentindusert hodepine forebygges først og fremst ved å kutte ned på medisiner, dette gjøres alltid i samråd med lege. Deretter vil det være nødvendig å gjøre noe med de andre årsakene til hodepine.

Forebygging

  • Lev sunt, regelmessig, og få nok søvn
  • Søk trivsel og unngå stress i hverdagen
  • Hold deg i fysisk god form
  • Stoppe å røyke

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.