Spenningshodepine

Spenningshodepine (også kjent som tensjonshodepine, tensjontypeshodepine (TTH) og stresshodepine) er den vanligste formen for hodepine, som de fleste vil oppleve en eller flere ganger i livet. Hodepinen opptrer som regel episode vis, og kan vare i flere dager.

Årsak

Som navnet antyder, skyldes hodepinen stramming og spenning i nakke- og kjevemuskulatur, men også muskulatur i hode og ansikt. Årsakene er ofte flere og kan være sammensatt. Spenningene kan skyldes endret bruk av muskulaturen som ved nedsatt funksjon og smerter i ledd og bløtvev, eller perioder med stress, uro og dårlig søvn. Smerter som følge av andre sykdommer eller skader i kroppen kan i seg selv være årsak til spenninger.

Symptomer

Mange beskriver at «det kommer fra nakken» ved at man kjenner smerten bre seg fra en muskel i nakken og videre opp i hodet. Hodepinen er ofte på begge sider av hodet som et strammende bånd eller et press rundt og i hodeskallen. Spenningshodepine tiltar gjerne utover dagen, ofte med dette mønsteret over flere dager. Den inntrer sjelden akutt og like smertefullt som f.eks. migrene, og er sjelden forbundet med sterk kvalme og oppkast. Fysiske anstrengelser forverrer som regel ikke hodepinen.

Vurdering

Ofte vil diagnosen kunne stilles ved sykehistorien. Ved klinisk undersøkelse finner man ofte spent og øm muskulatur som ved press vil fremkalle den kjente hodepinen.

Ved nedsatt funksjon i muskler og ledd i nakke, rygg og skuldre vil dette også avdekkes ved den kliniske undersøkelsen. Det er ingen funn på røntgen eller MR for spenningshodepine og det blir derfor ikke rutinemessig brukt.

Behandling

Årsakene er mange, og tiltakene som kan hjelpe mot hodepinen avspeiler dette. Ved din NEMUS klinikk finnes det kunnskap om den optimale behandlingen av nedsatt funksjon i muskler og ledd. Dette kan inkludere manipulasjonsbehandling, leddmobilisering, massasje og avspenning, samt bruk av nåler. Trening og fysisk aktivitet kan være lindrende i seg selv, og hjelpe mot stive muskler og ledd.

Hva kan du gjøre selv?

Regelmessig aktivitet og trening kan lindre plagene, og hindre nye smerte-episoder. Da hodepinen ofte kan komme i stressende perioder, kan forutsigbarhet i søvnmønster, måltider og mosjon redusere plagene.

Forebygging

  • Regelmessig aktivitet – også i perioder med arbeidspress og stress.
  • Ta korte pauser i løpet av arbeidsdagen.
  • Varierer arbeidsstilling og arbeidsoppgaver
Print Friendly, PDF & Email

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.