Klikking i kjeven (leddskiveforskyvning med normalisering)

Leddskiveforskyvning med normalisering beskriver en tilstand der man opplever klikking i ett eller begge kjeveledd. Det kan være assosierte smerter, men det er ikke nødvendigvis smertefullt. Tilstanden oppleves ved at kjeven klikker ved åpning av munnen.

Årsak

I kjeveleddet er det en leddskive (også kalt diskus) som skal skape bedre kongruens mellom underkjeven og tinningbenet på hodeskallen. Dersom denne leddskiven glir eller blir trukket for langt frem har man en såkalt leddskiveforskyvning. Når så en gapebevegelse starter glir denne leddskiven på plass og kan gi et klikk.  Typisk kommer klikkelyden på samme punkt i gapebevegelsen hver gang. Årsaken til at leddskiven har blitt trukket frem er noe usikkert, men en teori er at muskelen laterale pterygoideus (en muskel på innsiden av kjeveleddet) har trukket leddskiven for langt frem.

Symptomer

Klikkelyd i kjeveledd ved åpning av munnen. Det kan også i noen tilfeller være et klikk når man lukker igjen munnen. Smerter i kjevemuskulaturen rundt kjeveleddet kan forekomme.

Vurdering

Er du plaget med klikking eller smerter i kjeveleddene kan en vurdering være på sin plass. En behandler med erfaring med kjeveplager vil kunne vurdere hva som forårsaker klikkelyden og evt. medfølgende smerter. Dersom det er behov for røntgen eller MR vil en kiropraktor, manuellterapeut eller lege kunne henvise til dette.

Behandling

Det å ha en leddskiveforskyvning er ikke indikasjon på behandling i seg selv. Dersom leddskiven blokkerer bevegelser i kjeven for eksempel ved at man ikke klarer å gape eller at man har smerter i forbindelse med dette kan man få behandling for dette. Dersom det kun er snakk om en klikkelyd i kjeven og det ikke plager vedkommende er det heller ingen grunn til å begynne med behandling. Din behandler i NEMUS har kompetanse til å hjelpe deg.

Hva kan du gjøre selv?

Dersom du opplever smerter i kjeven eller området rundt kan du først forsøke å ise ned området. Bruk en ispose eller en pose frosne erter, legg den i et kjøkkenhåndkle og kjøl så ned området der det gjør vondt. Du kan ise ned området i ca. 10 minutter. Du kan også forsøke reseptfrie smertestillende medikamenter som f.eks. paracet eller ibux.

Forebygging

For å forebygge tilbakefall er det viktig å finne ut om det foreligger muskulær ubalanse og deretter gjøre øvelser for å normalisere dette. Dette kan på sikt føre til mindre klikkelyder i kjeveleddene.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.