3% av oss har daglig hodepine, og rundt 10% i uken. Akkurat hvor mange som har hodepine fra strukturene i og rundt kjeven er uvisst, men studier viser en mulig sammenheng mellom hodepine og kjeve. Dette gjelder både vanlig hodepine og migrene.
Årsaker
Spenninger i kjevemuskulaturen over tid kan gi triggerpunkter og muskelknuter. Slike muskelspenninger kommer fra stress, biting og skjæring av tenner. Ofte er det flere grunner til hodepinen, gjerne nakke- og skulderspenninger kombinert med kjeveplager.
Symptomer
Aktive triggerpunkter i kjevemuskulaturen stråler opp på toppen av hodet, i pannen, tinning, rundt øyet, øret og i ansiktet. Akkurat som med nakkehodepine (cervikogen hodepine), kan smertene beskrives som trykk, press og verk.
Vurdering
Når du kommer til oss med hodepine, vil vi vurdere alle mulige årsaker. Vi gjør en grundig sykehistorie og undersøkelse for å finne riktig diagnose. Noen ganger kan det være aktuelt med tverrfaglig samarbeid med din tannlege og/eller lege for å finne årsaken til problemet.
Behandling
I NEMUS kan du få behandling for kjevehodepine av blant annet kiropraktor og fysioterapeut. Vi bruker forskjellige bløtvevs- og bindevevsteknikker, kombinert med tøyning, mobilisering, avspenning, øvelser, råd og veiledning. Samtidig ser vi på helheten, og inkluderer behandling av både nakke, skuldre og midtrygg for å få kjeven til å fungere bedre.
Hva kan du gjøre selv?
Forsøk å avspenn kjevemuskulaturen ved å unngå biting, la tungen hvile og pust med magen. Dersom det er mye muskulær ubalanse i kjevemuskulaturen vil tilpassede øvelser være nyttig.
Forebygging
De forebyggende tiltakene mot kjevehodepine er det samme som for hodepine generelt.
- Ta tak i de risikofaktorene som kan gi hodepine som du vet du kan gjøre noe med selv
- Hold deg i god fysisk form
- Spis regelmessig
- Få nok søvn
- Søk trivsel rundt egen arbeids- og livssituasjon
- Unngå stress, dagens tidsklemma er årsaken til mange plager i skuldre- og nakkeområdet
- Pust rolig med magen
- Vær i bevegelse i løpet av dagen, ta pauser
Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.
Timebestilling:
Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.