Kjeveplager, også kjent som Temporo Mandibulær Dysfunksjon (TMD) omfatter alle symptomer og problemstillinger som involverer tyggemuskulatur, kjeveleddet og/eller tilhørende strukturer. Studier antyder at rundt 5% av befolkningen søker behandling for TMD, men langt flere har plager.
Det sies at kjeveleddet er kroppens mest komplekse ledd. Og med sentrale funksjoner slik som tygging, kommunikasjon og pust er det avhengig av flere samarbeidspartnere. Lokalt finner vi et intrikat samspill mellom kranienerver, muskulatur, leddbånd, leddskive og bindevev. Kjeveleddene er det eneste leddet i kroppen som kan bevege seg 3-dimensjonalt, og all bevegelse på en side vil påvirke motsatt kjeveledd.
Årsaker:
Årsaken til TMD er gjerne sammensatt og det er flere forhold som kan føre til plager.
Negativt stress, tanngnissing, tungepressing, nakkeplager og dårlig kroppsholdning er typiske i denne sammenhengen. I tillegg kan genetiske faktorer, sosiale forhold og psykisk helse spille inn.
I sjeldne tilfeller kan kjeveplagene skyldes annen sykdom, som for eksempel revmatisme eller trigeminusnevralgi. TMD kan også forekomme etter en ulykke, for eksempel i forbindelse med en nakkesleng eller slag mot hodet eller haken.
Symptomer:
|
|
Vurdering:
Gjennom en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse, kan man avdekke årsaken til kjeveplagene og finne riktig behandling. Dersom det er behov for henvisning til røntgen, MR eller CT vil en kiropraktor, manuellterapeut eller lege kunne henvise deg til dette. De aller fleste tilfeller av kjeveplager skal i følge dagens retningslinjer i første omgang behandles konservativt.
Behandling:
Vi bruker forskjellige bløtvevs- og bindevevsteknikker, kombinert med tøyning, mobilisering, avspenning, øvelser, råd og veiledning. Samtidig ser vi på helheten, og inkluderer behandling av både nakke, skuldre og midtrygg for å få kjeven til å fungere bedre. I mange tilfeller kan det være nyttig med et tverrfaglig samarbeid med din tannlege. Vi samarbeider også med psykolog, særlig ved kjeveplager grunnet langvarige stress eller mentalt belastende situasjoner.
Hva kan du gjøre selv?
I den akutte fasen, kan det være lindrende med is over smerteområdet (Ca. 10 minutter en gang hver time). Det kan være hensiktsmessig å unngå hard mat og tyggegummi en periode. Din NEMUS-behandler kan også instruere i en rekke øvelser, både for å bedre funksjon og for å forebygge.
Forebygging:
De fleste kjeveplager er relatert til muskulære spenninger. Avspenning er derfor viktig – forsøk å puste med magen, la tungen hvile, og unngå biting av tenner. Om du opplever gnissing (bruxisme) eller biting på natten, kan det hjelpe med bittskinne som du kan få gjennom tannlegen. Å jobbe for bedre og dypere søvn vil også være forebyggende.
Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.
Timebestilling:
Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.