Akutt vondt i korsryggen er en smertefull men ufarlig tilstand. Denne type episoder er også kjent som hekseskudd, kink og lumbago. Korsryggsmerte er den vanligste plagen i nerve-, muskel- og skjelettsystemet, og samfunnets dyreste enkeltlidelse.
Årsak:
Det er sjelden en enkelt årsak til korsryggsmerter. Studier påpeker genetiske og livsstil relaterte årsaker til korsryggsmerter. Underliggende årsaker kan altså være arv/miljø, stress, mistrivsel på jobb, inaktivitet og overvekt. Årsaker til at de akutte smertene utløses kan f.eks være mye løfting, vridning, ensformig arbeid og helkroppsvibrasjon. Samspillet mellom ryggvirvlene, leddbånd, muskulatur og nerver blir akutt forstyrret og nærliggende muskulatur kan krampe seg. Dette igjen fører til nedsatt funksjon og bevegelighet.
Symptomer:
Ved akutte smerter er det ofte mest vondt etter langvarig sitting/ligging og når man da skal komme i gang igjen. Det er ofte vondt å bøye seg framover eller rette seg opp når man reiser seg. Det er mange strukturer i og rundt ryggsøylen som antas å kunne gi opphav til nokså identiske smerter: mellomvirvelskiver, fasettledd, muskulatur og muskelfester. Det er ikke uvanlig med assosierte symptomer som smerter ut i flankene, ned i sete- og hoftepartiet samt ned i beina. Som regel blir ryggsmertene og stivheten mindre når man beveger seg.
Vurdering:
En kyndig behandler foretar en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. I de fleste tilfellene er dette tilstrekkelig for å sette riktig diagnose og en individuelt tilpasset oppfølging. Dersom det er behov for røntgen eller MR, vil en kiropraktor, lege eller manuell terapeut kunne rekvirere dette.
Behandling:
De nasjonale tverrfaglige retningslinjene for akutte korsryggsmerter har sett på forskningen for denne tilstanden, og anbefaler variert aktivitet/ bevegelse, manipulasjonsbehandling og reseptfrie smertestillende medikamenter. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av ryggsmertens varighet. Din behandler i NEMUS har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.
Hva kan du gjøre selv?
Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, desto raskere blir du smertefri. For å dempe smertene kan det være godt å legge seg på en flat ispose i 15 minutter av gangen. Du kan ha nytte av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter for å lindre smerter i akuttfasen. Se for øvrig egen side for mer detaljer om hva du kan gjøre selv.
Forebygging:
- Hold deg i form gjennom lystbetont mosjon og variert aktivitet
- En halvtimes dagligtur, helst på variert og mykt underlag, smører ryggen
- Aktiviteter som gange, sykling eller svømming gjør godt for hele kroppen
- Varierer arbeidsstillingen. Den beste stillingen er den neste
- Søk trivsel rundt egenarbeids- og livssituasjon
Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.
Timebestilling:
Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.