Prolaps korsrygg

Mellomvirvelskivene ligger mellom ryggvirvlene gjennom hele ryggraden. Disse består av ytre ringer av hard brusk samt et mykere kjernemateriale. Hvis de ytre ringene sprekker, kan det myke kjernematerialet presses ut. Da oppstår det et prolaps.

Årsak

For de fleste kommer smertene plutselig og nærmest uten forvarsel, men oftest oppstår et prolaps som et resultat av en langvarig prosess. Man får veldig sjeldent et prolaps i en ellers sunn skive. Prolaps kan skyldes slitasjeforandringer, men trolig er arvelig disponering den viktigste enkeltfaktoren, sammen med livsstilrelaterte årsaker. Mistrivsel i jobbsituasjonen kan også være en medvirkende årsak.

Slitasjeforandringer kan for eksempel skyldes tunge løft, ensformig/statisk sittestilling/arbeid, og lite trening. Belastningene gjør skiven delvis mer og mer slitt, til den til slutt ikke tåler mer. Da kan ellers enkle bevegelser som å bøye seg ned til gulvet, vri overkroppen eller hoste være nok til å utløse smerte.

Symptomer

Et prolaps har betegnelse etter det nivået det stammer fra i ryggen. Nervene som går ned i beina, og sender informasjon til muskler og ledd, går ut mellom ryggvirvlene. Et prolaps kan føre til press på disse nervene og gi symptomer ut i bena i form av smerte, nummenhet og nedsatt kraft. Nøyaktig hvilke plager du får, og hvor plagene merkes, kommer an på hvilken nerve som kommer i klem.

Vurdering

En kyndig terapeut foretar en grundig sykehistorie og klinisk undersøkelse. I de fleste tilfellene er dette tilstrekkelig for å sette riktig diagnose og en individuelt tilpasset oppfølging Dersom det er behov for MR, vil en kiropraktor, lege eller manuell terapeut ved klinikken kunne henvise til dette. I sjeldne tilfeller kan et prolaps trykke på de nervene som går til urinblæra. Dette kan føre til at du mister kontroll over vannlatingen og avføringen (forstoppelse eller lekkasje). I disse tilfellene er det viktig å oppsøke sykehus straks da dette kan føre til en ikke reversibel skade.

Behandling

Prolaps behandles primært med trening, traksjonsbehandling hos kiropraktor og muskelavslappende teknikker. De fleste prolaps-pasienter føler normalt stor bedring med denne type behandling etter 4-6uker. Ryggsmerter forårsaket av et prolaps, uten utstråling til bein, blir sjelden bedre av operasjon og forskning har vist at konservativ behandling og trening gir bedre resultater enn operativ behandling på sikt. Kiropraktorer, på lik linje med leger, kan henvise pasienter til sykehus eller legespesialister hvis man ønsker en vurdering for mulig prolapsoperasjon.

Hva kan du gjøre selv

De aller fleste med prolaps i ryggen blir friske over tid. I perioden når man sliter med mye smerter er det vanlig å bruke smertestillende eller betennelsesdempende medikamenter. Det er vanlig at denne lidelsen gir mest symptomer når man sitter lenge, mens normale aktiviteter kan redusere ryggsmertene. Det er viktig å komme seg raskt i aktivitet når man har fått et prolaps, da dette vil myke opp ledd og aktivere rygg- og magemuskulaturen. Unngå tunge løft samt anstrengende bøyning- og vridningsbevegelser. For noen kan avkjøling med ispose lindre smertene. Det er lurt å lytte til kroppens beskjed. Det som gjør vondt bør unngås, men man bør holde seg i bevegelse opp til smertenivå.

Forebygging

Den beste måten å unngå slitasjeforandringer i mellomvirvelskivene, som igjen kan føre til et prolaps, er trening og aktivitet. Holder du leddene i bevegelse ved trening, kan du bremse en eventuell slitasje i ryggen. Unngå bevegelsene som skaper mye smerte og gjør mer av aktivitetene som ikke gjør vondt. Begrenser man langvarig statisk sittestilling og gjør mer aktivitet som styrker ryggen vil mange kunne unngå problemer.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.