Her er noen vanlige årsaker til at småbarnsforeldre oppsøker klinikker i Helsegruppen NEMUS.
Overgangen fra mors liv til den virkelige verden kan være en stor påkjenning, spesielt hvis man har hatt en særlig lang eller kort fødsel.
Alle barn er forskjellige og den såkalte ”normalen” har store variasjoner. Det er viktig å huske at en del av punktene under er normaltilstander som mange barn og babyer gjennomgår, kanskje er periodevis.
Er du i tvil eller har en mistanke om at ditt barn ikke har det bra, så oppsøk gjerne din nærmeste NEMUS-klinikk for en vurdering.
Tegn som kan indikere at ditt barn har ubehag eller smerter
- Utrøstelig gråt/lite og urolig søvn
- Utilpass/vansker med å finne roen
- Favorittside (for eksempel babyen foretrekker å ligge med hodet til en side/kan amme kun på den ene brystet)
- Skjevhet/flatt område på hodet
- Kroppslig asymmetri/holdningsendringer
- Utilfreds eller urolig ved brystet/problemer med å die
- Strever med motorikken
Utrøstelig gråt
Barn som gråter mye får ofte diagnosen kolikk, dette er en samlebetegnelse for langvarig og utrøstelig gråt hos ellers friske barn. Det mest alminnelige definisjonen på kolikk er; gråtetokter som varer minst 3 timer om dagen i minimum 3 dager i uken over en periode på minst 3 uker. Dette sier ikke noe om årsaken til at barnet gråter, og klare årsaksforhold til kolikk er fortsatt ikke kjent. Kiropraktoren vil kunne undersøke barnet for å utrede om barnets ubehag og smerter kan stamme fra muskler eller ledd.
Stramt tungebånd
Tungebåndet er en vevstruktur under tungen som i noen tilfeller kan være for stramt og reduserer tungens bevegelighet. Tungebåndet går fra fremre del av tungen til munngulvet på undersiden. Forekomsten av stramt tungebånd er mellom fire til ti prosent og kan mistenkes til å være arvelig. Hvert år antas det at mellom 2000 og 6000 barn i Norge som er født med kort tungebånd. Tungen spiller en sentral rolle når et spedbarn dier. Et stramt tungebånd kan gjøre det vanskelig for barnet å suge ordentlig fra brystet.
Stramt tungebånd kan forårsake små sår og rifter på brystvortene, problemer med amming og kan føre til tidlig ammeslutt, derfor er det viktig at det blir oppdaget og eventuelt behandlet tidlig. På noen av våre avdelinger i helsegruppen NEMUS, har vi både kiropraktor og osteopater med ekstra kompetanse til å identifisere og undersøke barn med stramt tungebånd. Kiropraktorer har henvisningsrett, og henviser videre til legespesialister for vurdering etter behov.
Asymmetri
Asymmetri hos nyfødte er et velkjent fenomen og anses ofte som normalt. Fødsel, posisjon i livmor, keisersnitt, vakuum m.m. gjør at babyen kan ha hevelser eller skjevheter. Som regel vil disse skjevhetene rette seg av seg selv i løpet av de første dagene og ukene. Dersom skjevhetene vedvarer, babyen utvikler favorittstilling, virker utilpass og gråter mye kan det ha en sammenheng med nedsatt bevegelighet og stivhet i nakke og rygg.
Hvordan kan vi hjelpe ditt barn?
Behandlere i Helsegruppen NEMUS har tilstander i bevegelsesapparatet som sitt primære kunnskapsområde, og behandler plager relatert til dette. Vi tilstreber et tverrfaglig samarbeid med fastlege, helsestasjon og barnefysioterapeut. Noen av våre klinikker har også egne barnefysioterapeuter, samt kiropraktorer og akupunktører med etterutdanning i behandling av barn. Om det skulle være indikert kan kiropraktoren henvise til spesialistvurderinger.
Hva består behandlingen av?
Behandlingen består av lette, skånsomme og smertefrie teknikker som ikke er farlige, og er tilpasset barnets alder. Råd og veiledning er en viktig del av behandlingen. Foreldrene veiledes i hvordan de kan stimulere barnet til et riktig bevegelsesmønster, ammeteknikk, håndtering og posisjonering av barnet, samt konkrete øvelser.
Vi har en kunnskapsbasert og tverrfaglig tilnærming som vi håper kan bidra til at du og ditt barn skal føle dere trygge hos oss.
Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning og behandling av barn . Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.
Timebestilling:
Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.