Thoracic Outlet Syndrome (TOS)

Thoracic Outlet Syndrome (TOS) er et smertesyndrom forårsaket av kompresjon i området mellom nakken og skulderen. Kompresjonen er lokalisert til åpningen som dannes av kragebenet, første ribben og halsmuskulaturen. Skade under senen til den store brystmuskelen som er festet til kragebenet i skulderregionens fremside er også mulig. TOS gir hovedsakelig utfall i skulder, arm og hånd.

I grove trekk kan man skille mellom nevrologisk TOS hvor kompresjonen hovedsakelig går ut over nervene som går fra nakken, ut i skulderen og ned i armene. Denne type kompresjon vil gi klassiske nevrologiske symptomer i armen som f.eks nummenhet, prikking, svakhet og smerte. Vaskulær TOS er når kompresjonen primært omfatter blodårene som går gjennom samme området. Dette kan gi misfarging i armen, en kald følelse og en følelse av at armen er tung og kraftløs. Dette er betydelig sjeldnere enn nevrologisk TOS.

Årsak

Utvikling av TOS kan ha flere årsaker. En vanlig årsak til TOS er akutt overbelastning av musklene på siden av nakken, gjerne i forbindelse med tungt fysisk arbeid eller trening. En annen årsak er ensidig belastning og holdningsendringer som påvirker musklene i hals og skulderregionen. Fysiske skader i bløtvev og /eller knokkelvev i forbindelse traumer, samt fiksasjon av første ribben er også en mulighet. Medfødte anatomiske abnormaliteter som forlenget tverrtapp av nederste nakkevirvel eller et ekstra ribben kan også forårsake avklemming. TOS kan oppstå under graviditet. Hormonelle endringer har innvirkning på leddenes støttebånd og kan gjøre de mer instabile. I tillegg vil belastningsforhold tilknyttet svangerskapet kunne føre til holdningsendringer og TOS. En sjelden årsak er romoppfyllende prosesser som lungetumor (øvre del av lungen) og knokkelpatologi.

Symptomer

Symptomene kan variere avhengig av årsaken, lokaliseringen og omfanget av kompresjonen. Smerteutstrålingen er som regel lokalisert til innsiden av armen med verkende preg, eller oppleves som skarpe smerter. I hånden kan utfallene involvere hele hånden eller bare lille-/ringfinger. Smerte kan også opptre i nakke-/halsregionen samt fremside og bakside skulder. Nevrologisk avklemming vil typisk gi skarpe smerter, nummenhetsfølelse samt krafttap. Vaskulær avklemming kan gi hud- og temperaturforandringer samt hevelser/ødem.

Vurdering

Det kan være mange årsaker til symptomer i nakke/arm, så det kan være lurt å starte hos en primærkontakt, f.eks. kiropraktor eller manuellterapeut. Undersøkelsen vil involvere ortopediske tester, vurdering av nervefunksjon, vaskulære forhold samt biomekanisk undersøkelse av muskel- og skjelletapparatet. Dersom det er usikkerhet med hensyn til diagnose vil man supplere med relevant radiologisk undersøkelse (røntgen, MR eller Ultralyd) for å påvise/utelukke andre tilstander. Ved mistanke til alvorlig patologi vil utredningen fortsette hos relevant spesialist. Kiropraktoren og manuellterapeuten har henvisningsrett til radiologisk undersøkelse og spesialist.

Behandling

Behandlingen rettes inn mot årsak og vil variere.

Manuell behandling

Dersom årsaken er muskelspasmer, fiksasjoner/låsninger i nakke, kragebein eller ribben kan leddbehandling og bløtvevsteknikker kombinert med øvelser og evt. ergonomiske tiltak være effektivt.

Medisinsk behandling

Mest brukt er betennelsesdempende medisiner (NSAIDs) for en kort periode. Injeksjonsbehandling med kortison i muskler/ledd anvendes i visse tilfeller. Ved uttalt grad av muskelspasmer som ikke responderer på manuell behandling kan muskellammende midler som Botox benyttes.

Kirurgisk behandling

Når TOS forårsakes av kompresjon fra ekstra ribben eller fibrøst vev/arrvev etter f.eks. et traume kan kirurgisk behandling være indisert, dersom konservative tiltak ikke gir tilfredsstillende resultater.

Hva kan du gjøre selv?

I den akutte fasen kan anti-inflammatoriske tiltak som bruk av ispose og betennelsesdempende medikamenter ha en god effekt. Når du kommer til en NEMUS-klinikk, vil du få ergonomisk rådgivning, holdningskorrigerende øvelser, samt strekkøvelser av aktuelle muskelgrupper. Du vil også få råd om trening og type øvelser/aktiviteter du kan utføre, samt hva du bør unngå.

Forebygging

  • All form for bevegelse/aktivitet som bryter med det daglige statiske mønster
  • Styrketrening hovedsakelig i form av strekkøvelser
  • Strekkøvelser for nakke og skuldre
  • Holdningskorrigerende øvelser
  • Fokus på riktig holdning og ergonomiske tiltak
  • Variere arbeidsstilling og ta korte pauser med bevegelse når man blir sliten

 

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.