Ryggsmerter

Ryggsmerter er svært vanlig med korsryggsmerter som hyppigste årsak til plager i muskel- og skjelettapparatet på verdensbasis. Smerter i ryggen er som regel helt ufarlig og går ofte over av seg selv. Lett til moderat aktivitet kan bidra til raskere bedring. Mange har god hjelp av helsepersonell som kiropraktor eller fysioterapeut.

Nakkesmerter:

Nær halvparten av våre pasienter oppsøker oss for behandling av nakkesmerter. Nakkens funksjoner er kompliserte og spiller en helt sentral rolle i bevegelsesapparatet. Finmekanikken i nakken består av et intrikat samspill mellom ledd, muskulatur og store deler av nervesystemet.

Brystryggsmerter:

Brystryggsmerter kjennetegnes med smerter i øvre del av ryggen mellom skulderbladene og rammer svært mange av oss. Det er ikke så rart når vi tenker på alt kontorarbeid som utføres i høyt tempo, med runde skuldre, fremoverbøyd hode og anspente armer. Smertene kan spre seg opp til nakken, ut i skuldre, armer og frem til brystet.

Korsryggsmerter:

Korsryggsmerter er det vanligste problemet i nerve- muskel- skjelettapparatet og samfunnets dyreste enkeltplage. Vondt i korsryggen er en smertefull, men som regel ufarlig tilstand. Mange blir raskt bedre, men tilbakefall er dessverre vanlig.

Smerter i bekken, hofte og lyske:

Smerter i bekken, hofte og lyske kan ligne på ryggsmerter eller oppleves som de kommer fra korsryggen. Det er mange årsaker til slike plager, men de fleste er ufarlige. Dette vil din kiropraktor i de fleste tilfeller diagnostisere og hjelpe deg med, alternativt henvise til riktig instans.

Varighet:

Ryggsmerter deles inn i akutte, subakutte og kroniske(langvarige) ryggsmerter: Akutte ryggsmerter – smerter i ryggen under 4 ukers varighet Subakutte ryggsmerter – smerter i ryggen mellom 4 og 12 ukers varighet Kroniske ryggsmerter – smerter i ryggen over 12 ukers varighet

Behandlingsformer:

Manipulasjonsbehandling:

Manipulasjon blir brukt på ledd med nedsatt bevegelighet, også kalt låsninger. Alle ledd i kroppen kan låse seg. Låsningene omfatter leddkapselen, nervesystemet og den dype muskulaturen rundt leddet. Funksjonen til leddet og muskulaturen endrer seg, og det kan oppstå smerte. Manipulasjon av leddene i ryggsøylen kan bidra til å redusere ryggsmerter og nedsatt bevegelighet i ryggen. Manipulasjon utføres av kiropraktor, manuellerapeut og osteopat hos NEMUS.

Trening og øvelser:

Variert aktivitet har vist seg å være viktig for mennesker med ryggsmerter. I mange tilfeller vil det være fordelaktig med enkle øvelser som kan gi bedre bevegelighet og funksjon i ryggsøylen, spesielt i starten når du har vondt. Senere kan det være relevant å styrke ryggen via trening og tyngre øvelser. Vi i NEMUS kombinerer ofte funksjonell trening og rehabilitering med andre behandlingsmetoder for våre pasienter med nerve,- muskel- og skjelettplager. Dette er populært blant annet hos Treningsfrue som har skrevet flere innlegg om bevegelighetstrening.

Massasje:

Behandling hos massør kan ha en lindrende effekt for deg med ryggsmerter. Ofte kan massasje være et godt supplement til manipulasjonsbehandling, aktivitet og øvelser.

Akupunktur:

Verdens helsorganisasjon (WHO) anbefaler blant annet akupunktur for ryggsmerter. Akupunktur kan stimulere til egenproduksjon av smertestillende hormoner (endorfiner) i kroppen.

Smertestillende medisin:

Milde/vanlige smertestillende medikamenter som paracetamol eller ikke-steroid-anti-inflammatoriske medikamenter (NSAIDs) som Ibux kan forsøkes ved ryggsmerter, og en del opplever noe lindring av dette. Likevel har det dukket opp nyere forskning som viser at både paracetamol og NSAIDs har begrenset effekt på spesielt lave korsryggsmerter. Sterke smertestillende (på resept gjennom din fastlege) kan forsøkes dersom vanlige smertestillende medikamenter ikke hjelper. Det anbefales likevel å unngå i den grad man kan, da effekten er begrenset og det er risiko for avhengighetsdannelse ved bruk over tid.

Les mer om ryggsmerter her:

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.