Impingement syndrom

Impingement syndrom er også kjent som inneklemming, irritasjon og betennelse av skulderleddets muskelsener og slimposer. Overbelastninger og skader fører til hevelse i sener eller senefester og dårlige plassforhold i skulderen.  

Årsak:

Impingement syndrom oppstår etter gjentagende og ensidig arbeid med armer over skulderhøyde, skade, slitasje, ubalanse i muskelstyrke og/eller dårlig stabilitet i muskler rundt skulderleddet. Ved vedvarende symptomer, plager og smerte kan slitasje prosesser utvikle forkalkninger som påvirker bløtvevet rundt skulderleddet.

  • Slimposebetennelse: en fortykket slimpose (bursa) blir sammenklemt mellom sene og benete del (acromion) i skulderen.
  • Skader og fortykkelse av skuldersene(r) mot acromion. Dette kan være akutt eller kronisk skade.
  • Forkalkning

Symptomer:

De vanligste plagene ved impingement syndrom er smerter i skulder som blir verre ved bruk av skulder og arm. Redusert bevegelighet i skulderleddet og svekket muskulatur er vanlig. Smerter på natten kan også forekomme.

Vurdering:

Impingement syndrom kan minne om andre skulderplager og bør undersøkes av kiropraktor og/eller fysioterapeut.
Her ved NEMUS klinikkene kan vi diagnostisere Impingement syndrom ved hjelp av samtale og en grundig undersøkelse av skulderleddet og bløtvev.
Flere NEMUS klinikker har diagnostisk ultralyd som kan være til hjelp i undersøkelsesprosessen. Undersøkelsen kan hjelpe behandleren å stille riktig årsak til impingementsmertene. Ved noen tilfeller av skuldersmerter kan kiropraktoren henvise pasienter til MR-undersøkelse.

Behandling:

Impingement syndrom trenger i første omgang avlastning fra aktivitet som provoserer frem smerte.
Kiropraktisk undersøkelse og eventuelt behandling av spenninger og låsninger i nakke og brystrygg. Det er viktig at det ikke er muskel-, nerve og skjelett begrensninger i nakke og brystrygg som ytterligere belaster skulderleddet.

Fysioterapeuten vil tilpasse øvelser for opptrening og gjenopprette balanse i musklene rundt skulderleddet hos den enkelte pasient. Trykkbølge er en vanlig behandlingsteknikk mot impingement.
Det er viktig å få skulder smerter tidlig diagnostisert og tilrettelagt behandling slik at tilstanden ikke vedvarer.

Hva kan du gjøre selv?

  • Avstå fra aktivitet og bevegelser som fremprovoserer smerte
  • Ved smerter om natten kan du forsøke å bytte side, slik at den andre skulderen får belastningen
  • Ispose på smerteområdet
  • Styrke muskulatur rundt skulderleddet
  • Varier arbeidsstilling gjennom dagen og sikre god ergonomisk arbeidsstilling

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.