Skuldermyalgi (muskelspenninger)

Skuldermyalgi er verk eller smerter fra muskulatur rundt skulder og nakke.

Årsak:

Skuldermyalgi skyldes ofte en overanstrengelse av muskulaturen, eller at man har gjort uvante bevegelser. Vanlige årsaker er statisk jobb, hobby eller aktivitet/idrett. Andre årsaker kan være betennelsestilstander, smerte som følge av irritasjoner i nervevev, infeksjoner i kroppen og smerter som følge av medikamentbruk. Myalgier kan også komme som resultat av forstyrret metabolisme eller av psykiske og psykosomatiske forhold. Skuldermyalgier sees ofte som en følge av de fleste kroniske/langvarige smertetilstander i skulderen, som f.eks skuldertendinopati eller impingement.

Symptomer:

Skuldermyalgier kjennetegnes av smerter og stivhet i muskulaturen rundt skulderen, og kan kjennes både når man er i ro, og når man aktivt bruker skulderen. Kan ofte kjennes ut som en konstant «verk».

Vurdering:

I NEMUS har de ulike behandlerne god kompetanse på diagnostisering og behandling av skuldermyalgier og det finnes ulike tiltak for behandling av dette.

Behandling:

Ved behandling av skuldermyalgier trengs en vurdering/behandling av bevegelighet i nakke og brystrygg, videre kan øvelsesbehandling, triggerpunktbehandling og massasje ha god effekt. I tillegg brukes trykkbølge, kinesiotape, akupunktur/nålebehandling, laserbehandling og instrumentassistert bløtvevsbehandling.

Hva kan du gjøre selv?

Skuldermyalgi er ikke farlig, men kan være smertefullt. Det viktigste for muskulaturen ved myalgier er å opprettholde god sirkulasjon, det vil si at du bruker muskulaturen, men med lav belastning innenfor smertegrensen. Enkle sirkulasjonsøvelser som å rulle på skuldrene kan virke lindrende. Noen synes også at varme omslag gir avspenning.

Forebygging:

  • Hold deg i aktivitet som er både lystbetont og variert.
  • Ha fokus på en god holdning
  • Varier arbeidsstillingen, og gjør gjerne sirkulasjonsøvelser på kontoret.

Hvor kan jeg få hjelp?

Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen. Vi har klinikker over hele landet. Finn din nærmeste klinikk i kartet.

Timebestilling:

Vi tilstreber at du får time så raskt som mulig. Dersom du ikke finner ledig time på nettet, kan du ringe klinikken direkte.