Helsegruppen NEMUS

SLAP-Lesjon (Superior Labrum Anterior Posterior)

SLAP-Lesjon (Superior Labrum Anterior Posterior)

SLAP-Lesjon er en skade på øvre bakre delen av leddleppen i skulderen. Skaden er vanligst hos personer som driver med lagidrett, kontaktidrett eller er utsatt for fall i hverdagen.

Årsak:
Årsaken til SLAP-Lesjon er vanligvis fall hvor personen tar seg mot på strak arm og at armen er ut til siden av kroppen. Direkte slag mot skulderen. Skader i forbindelse med kraftfulle kastebevegelser over hodet og overbelastning av bicepssenen i forbindelse med styrketrening med mer. Kraften som påføres leddet, føres inn i leddet hvor leddleppen har som oppgave å stabilisere overarmsbeinet inne i leddet. Det blir så en større kraft enn leddleppen tåler og den kan løsne eller slites. Graden av skaden kan variere.

Symptomer:
Vanlige symptomer er dype verkende smerter i fremre del av skulderleddet,  smerter i  forbindelse med belastning av biceps, krepitasjoner (knasing) og klikking i leddet. En kan erfare smerter ved belastning, nedsatt styrke ved løft. Det kan være smertefullt eller umulig å løfte armen over skulderhøyde. En kan også føle at leddet ikke føles stabilt.

Vurdering:
En kyndig behandler foretar en grundig sykehistorie og god klinisk undersøkelse. Ved mistanke om SLAP-lesjon er det vanlig å ta bildediagnostikk ofte i form av MR for å bekrefte eller avkrefte skade.

Behandling:
Spesifikt stabiliserende øvelser for skulderen gjennomført under instruksjon kan virke smertedempende. Behandlingen har som formål å bedre stabiliteten i leddet og bedre funksjon.  Akupunktur kan også hjelpe ved å reduserer smerten og hindrer utvikling av feilfunksjon i skulderen. Tiltakene tilpasses individuelt, og er avhengig av problemets varighet. Din behandler i NEMUS har kompetanse til å vurdere hva som er best for deg.  Ved vedvarende plager og manglede respons på behandling kan operasjon være et alternativ.

Hva kan du gjøre selv?
Når skaden først har oppstått vil det være viktig å ikke belaste armen i stillinger som fremprovoserer økte smerter eller utfordrer leddleppen slik at det  kan føre til opprettholdelse av skaden eller videre skade.

Forebygging:

  • Unngå å oppsøke situasjoner der en kan utsettes for fall eller direkte traumer
  • Trene styrke og stabilitet rundt skulderleddet for å kunne avverge eller begrense skade
  • Være bevist på fallteknikk hvis dette er uunngåelig innen idrett eller liknende.

Hvor kan jeg få hjelp?
Alle klinikkene i NEMUS tilbyr utredning, behandling og forebygging av denne diagnosen.

Du finner oss i Harstad, Trondheim, Bergen, Stord, Stavanger, Mandal, Kristiansand, Arendal, Tønsberg, Nøtterøy, Horten, Kongsberg, Asker, Nesbru, Oslo, Kløfta, Nittedal, Lørenskog, Lillestrøm, Kongsvinger, Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden. Gå gjerne inn på timebestilling på nett, eller se oversikt over klinikker dersom du ønsker å finne telefonnummer.

Velkommen til oss!

Bestill time

JoomShaper

Ved å bruke vår nettside, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. For å finne ut mer om informasjonskapslene vi bruker, se vår personvernerklæring.