Lyd som du hører i øret eller hodet som ikke kommer fra en lydkilde utenfra er definert som tinnitus. Øresus er også et vanlig brukt navn på det samme, men ordet øresus er ikke like godt beskrivende da lyden ikke trenger å være et sus. Lyden eller lydene kan være susing, ringing, piping, brumming og dunking. Noen har kun en lyd, mens andre har flere forskjellige lyder.
Tinnitus kan være hørbart i perioder, det kan være hørbart kun når det er stille rundt deg, og for noen kan tinnitusen være så voldsom at den både er konstant til stede, men også hørbar selv om det er mye omgivelseslyd.
En stor nasjonal helseundersøkelse fra USA, Nhanes, fra 2011-2012 viser at ca. 15 prosent av befolkningen har tinnitus. I tillegg viste undersøkelsen at 30% av de med tinnitus opplevde deres tinnitus som et moderat til svært alvorlig problem i deres liv.
Den underliggende årsaken til tinnitus er egenaktivitet fra hørselsnerven, mens den utløsende årsaken til at tinnitusen blir hørbar for deg er sykdom, skade, stress eller traume. Egenaktiviteten kommer av at hørselsnerven får mindre signaler å sende opp til hørselssenteret i hjernen når hørselen blir redusert av for eksempel alder eller støyslitasje. Denne reduksjonen i arbeidsmengde skaper rom for egenaktivitet.
Normalt er slik egenaktivitet filtrert slik at lydoppfattelsen ikke når bevisstheten vår, men noen ganger kan vi bli utsatt for påkjenninger som fører til at tolkningen av denne aktiviteten blir rokket ved.
Tinnitus kan redusere livskvaliteten din i forskjellig grad. Du kan oppleve redusert lyst og energi til å delta i både jobbaktiviteter og sosiale settinger, og du kan merke redusert evne til å fokusere og konsentrere deg.
På HØR har vi satt sammen et team med erfarne audiografer og audiopedagoger med spesialutdannelse i tinnitus som kan tilby både de nyeste og mest anerkjente behandlingsmetodene.
I tillegg har HØR er tett faglig samarbeid med kiropraktorer og fysioterapeuter ved NEMUS Frogner samt øre-nese-hals legene ved Aleris Frogner Øre Nese Hals-avdeling.
HØRs audiografer utreder tinnitus grundig for å finne sammenhenger og plagegrad, og for å finne hvilke behandlingstiltak og behandlingsmetode som egner seg for deg og din problematikk.
På en slik utredning kartlegges det også om du har nedsatt lydtoleranse som er en ofte sett tilleggsproblematikk til tinnitus.
For å kunne få best mulig og mest mulig effektiv behandling på tinnitus, behandles alltid nedsatt lydtoleranse først hvis dette foreligger.
En tverrfaglig behandling er ofte å anbefale. Våre audiografer anbefaler den behandlingsmetoden eller metodene som utredningen viser er aktuell for deg, og følger opp med regelmessige kontrolltimer for å evaluere effekt og fortløpende tilpasse behandlingstiltakene for å gi mest mulig effektiv behandling.
Det har typisk minimum en av syv karakteristikker (1):
Behandling av muskulær tinnitus er individuell og går ut på å få redusert spenningene som forårsaker plagene.
Tiltak man selv kan gjøre er strekk øvelser av øvre nakke, puste øvelser, bittskinne, kognitiv behandling og/eller kjeve øvelser.
Studier har vist effekt av manipulasjon («knekking») av nakke hos kiropraktor, veiledet styrketrening av bakre nakkemuskler hos fysioterapeut, muskulær behandling av nakke og kjeve, intramuskulær stimulering (IMS), øyeopptrening, hypnose, og injeksjon av lokal smertestillende/ Botox (1). Det anbefales en tverrfaglig tilnærming med kombinasjon av kiropraktor, fysioterapeut, tannlege, ortoptist, audiograf og/ eller audiopedagog.
Kilder:
National Health and Nutritional Examinations Survey, 2011-2012, https://wwwn.cdc.gov/nchs/nhanes/continuousnhanes/overview.aspx?BeginYear=2011/
Sanchez TG, Rocha CB. Diagnosis and management of somatosensory tinnitus: review article. Clinics (Sao Paulo). 2011;66(6):1089-1094. doi:10.1590/s1807-59322011000600028
NEMUS Frogner
Forfatter; Christian Haagensen MNKF, Kiropraktor
Forfatter; Jamie Coyne-Stacey MNKF, Kiropraktor
HØR
Forfatter; Janne Hallset Mykkelbost, audiograf og daglig leder
Hør har hovedavdeling på Ullevål Stadion i Oslo, og en in-house avdeling på Aleris Frogner. https://hoer.no/
Kontaktpunkt e-post; on.reoh@fargoidua
Kontaktpunkt timebestilling; og 23 89 87 15