Kiropraktor Martin Herneblad-Due ferdig med sin mastergrad i hodepine

Før sommeren ble kiropraktor Martin Herneblad-Due ved NEMJS Asker Sentrum ferdig med sin mastergrad i hodepine. Mastergraden foregikk ved Universitet i København og Dansk Hodepinesenter.

– 2 intense år er over, men det har vært utrolig lærerikt og jeg har nå en større verktøykasse å tilby hodepinepasientene, sier Martin.

Han startet mastegraden i 2020. Utdanningen har blitt organisert av Dansk Hodepinesenter, som huser flere av verdens ledende hodepineforskere.

– Jeg er ydmyk over å ha tatt utdanningen på et så renommert sted som Dansk Hodepinesenter og har møtt nevrologer, fysioterapeuter, tannleger og sykepleiere fra hele verden som bidrar på forskjellige måter i møtet med hodepinepasientene.

Andre nordmenn som tok mastergraden var nevrolog Maria Argren ved Hodepineklinikken på Rikshospitalet i Oslo, snart nevrolog Zhilwan Gadan ved Oslo Hodepinesenter og Kalnes, og Jamie Coyne Stacey ved NEMUS Frogner. Jamie og Martin er foreløpig de eneste kiropraktorene med denne mastergraden.

Tverrfaglig
Etter mastergraden har det tverrfaglige samarbeidet med både nevrologer og fastleger utviklet seg. Utdanningen omhandler forskjellige behandlingsmetoder, deriblant flere viktige forebyggende og anfallsmedisiner.

– Selv om jeg som kiropraktor tilbyr ikke-medikamentelle metoder, både hva gjelder forebyggende råd og behandling, vil flere av pasientene med hodepine ha behov for medisiner i tillegg som en del av den tverrfaglige oppfølgingen.  Da er det svært nyttig å kunne ha en fin dialog med fastlegen eller nevrologen, slik at medisinene og min oppfølging har en samlet positiv effekt for pasienten.

Masteroppgave
Martins masteroppgave omhandlet nakkens påvirkning av hodepine etter hodetraumer og nakkesleng (The involvement of the cervical spine in post-traumatic headache: Mechanisms and management – a systematic review).

– Pasienter med migrene, spenningshodepine og nakke- og kjevehodepine er fortsatt de som oppsøker oss hyppigst. De siste årene har jeg også jobbet mer og mer med post-traumatisk hodepine. Pasienter med hodepine etter hjernerystelse har ofte flere ledsagende symptomer. Nakken kan være en av mange årsaker og blir ofte oversett. Det var spennende å gjøre et dypdykk i forskningen og se hvordan fokuset på nakken kan hjelpe disse pasientene.

Andre metoder for å behandle post-traumatisk hodepine vil bli presentert i mer detalj på hjemmesidene etter hvert. Men, kort fortalt så tilpasses oppfølgingen til hver pasient, og det er viktig med gradvis økt fysisk og mental belastning. Dette gjelder også for migrene, spenningshodepine og nakkehodepine, og Martin kan veilede deg som pasient så du får mest mulig kontroll over dine plager.

 

Ønsker du hjelp til din hodepine, kan du bestille time på nett ved å klikke her, eller ringe klinikken på 66905001.

 

Bildet, tatt av Cathrine Herneblad-Due, viser alle masterstudentene for 2022, samt professorene Rigmor Højland Jensen, Henrik Winther Schytz, Lars Bendtsen og Faisal Amin.