Ankelsmerter

Publisert: 22. februar 2023
ankel

Ankelsmerter er et vanlig problem som kan påvirke mennesker i alle aldre og aktivitetsnivåer. Det er flere mulige årsaker til ankelsmerter, inkludert overtråkk, artrose, strålende smerter fra en korsryggsprolaps, plantar fascitt og senebetennelser. I denne artikkelen vil vi utforske hver av disse tilstandene og deres symptomer, årsaker og behandlinger.

ankelskade

Overtråkk

En ankelforstuing er en relativt vanlig skade som oppstår når leddbåndene som holder ankelleddet sammen blir strukket eller ryker. Dette kan skje som et resultat av å vri eller snu ankelen, lande feil etter et hopp, eller fra et direkte slag til ankelen. Symptomer inkluderer smerter, hevelse, blåmerker og vanskeligheter med å bevege ankelen. Behandling kan innebære hvile, is, komprimering og høyde, samt rehabilitering og aktivitet for å hjelpe til med å gjenvinne styrke og bevegelse i ankelen.

Artrose

Slitasjegikt er den vanligste formen for leddgikt. Når artrose påvirker ankelleddet, kan det forårsake smerter, stivhet (spesielt på morgenen) og vanskeligheter med å gå eller stå i lengre perioder. Slitasjegikt i ankelen kan utvikle seg som et resultat av slitasje på leddet over tid, eller fra en tidligere skade på ankelen. Behandlingen kan omfatte medisiner, rehabilitering og styrketrening og i alvorlige tilfeller, kirurgi for å erstatte (protese) eller reparere leddet.

Plantar fascitt

Plantar fascitt er en tilstand der plantar fascia, et tykt bånd som går langs bunnen av foten, blir irritert og smertefullt. Dette kan forårsake smerter i fotens hæl eller fotbue, som noen ganger kan stråle til ankelen. Plantar fascitt kan være forårsaket av en rekke faktorer, inkludert overforbruk, feil fottøy og visse medisinske tilstander. Behandling kan innebære hvile, strekk-, og styrkeøvelser, trykkbølge og spesialtilpassede såler for å støtte foten og avlaste presset på plantar fascia og få tilbake normal funksjon.

prolaps

Prolaps

En korsryggsprolaps er en tilstand der det myke, gele lignende materialet inne i skiven i ryggen buller ut og trykker på en nærliggende nerverot. Denne utbulingen forårsaker en lokal nevroinflammasjon som irriterer nerveroten. Dette kan forårsake smerter, nummenhet og svakhet i korsryggen, setet, bena og helt ned til føttene. I noen tilfeller kan smertene fra en prolaps i korsryggen også merkes i ankelen, dette på grunn av måten nervene i korsryggen forgrener seg ned benet. Behandlingen kan omfatte hvile, rehabilitering, medisiner og i alvorlige tilfeller kirurgi for å fjerne utbulingen.

Senebetennelser

Senebetennelser i ankelen er ofte en slitasje/overforbrukstilstand og trenger ikke nødvendigvis å bestå av betennelse. Disse forholdene kan være forårsaket av overforbruk, traumer eller degenerative endringer i senen over tid. Symptomene kan omfatte smerter, stivhet og svakhet i ankelen. Behandlingen kan omfatte hvile, veilledet trening, trykkbølge, medisiner og i alvorlige tilfeller, kirurgi for å reparere eller erstatte den skadede senen.

I konklusjon kan ankelsmerter ha mange forskjellige årsaker, som hver kan kreve en annen behandlingsmetode. Hvis du opplever ankelsmerter, er det viktig å ta kontakt med helsepersonell for riktig diagnose og tilpasset behandlingsforløp. Med riktig tiltak kan de fleste tilfeller av ankelsmerter bli bra igjen, slik at du kan gå tilbake til dine normale aktiviteter uten ubehag.

even evensen

Even Ring Evensen
Kiropraktor & Ultralyd
NEMUS Bekkestua