Fysisk Aktivitet

fysisk aktivitet

Med moderne teknologi har arbeid som tidligere ble utført av menneskets egen muskelkraft og styrke blitt erstattet med nye løsninger. Tilgjengelighet og ny teknologi kan gjøre oss mer passive. Vi velger heis framfor trapp, bil framfor sykkel, og robotstøvsuger framfor å støvsuge for egen maskin.  Det blir vel dermed desto viktigere med fysisk aktivitet gjennom andre plattformerTrening på treningssenter er et godt alternativ men ikke alle finner tid eller plass til dette. Men det finnes andre måter å være fysisk aktivitet på. Hensikten med dette innlegget er å bevisstgjøre rundt viktigheten av regelmessig aktivitet, og komme med enkle konkret forslag på hvordan man kan gjøre det litt alternativt.

Hvorfor

Visste du at det er veldokumentert at fysisk aktivitet er en måte å forebygge og behandle over 30 ulike diagnoser og tilstander på? Noen av disse diagnosene er diabetes, hjerte- og karsykdom som for eksempel åreforkalkning, kreft eller psykiske lidelser som for eksempel depresjon og angst (Helsedirektoratet, 2019). Det er dessuten gjort beregninger som viser at fysisk aktivitet vil gi en helsegevinst og gi i gjennomsnitt ytterligere åtte leveår med god helse (Helsedirektoratet, 2019). 

 

Hvordan 

Anbefalinger fra norsk helsedirektorat sier at man som voksen bør være fysisk aktiv minst 150 minutter ukentlig, med moderat til høy intensitet (Helsedirektoratet, 2019)Moderat til høy intensitet betyr aktivitet som gjør at man blir andpusten, det er individuelt fra person til person. Dette er to eksempel på hvordan du ukentlig kan være fysisk aktiv i en hektisk hverdag: 

  1. Alternativ 1: 
  • Sykle til jobb to ganger i uken, fram og tilbake (30 minutter x 4). 
  • Gå med sekk til butikken for å handle, bær varene hjem igjen (15 minutter x 2) 
  1. Alternativ 2: 
  • Finne en hobby man trives med (f.eks. dans, friluftsliv, fotografering) og kombinere hobby og mosjonering (60 minutter i uken) 
  • Gjøre hjemmetrening med f.eks push-up, sit-up, knebøy eller trappeløp (30 minutter i uken)  
  • Gå tur med høyt tempo (60 minutter i uken)  

Husk! Litt er bedre enn ingenting. 

 

Referanser:
Helsedirektoratet. (2019, april 29). Stillesitting – begrense tiden i ro. Hentet fra helsedirektoratet.no: https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/fysisk-aktivitet-for-barn-unge-voksne-eldre-og-gravide/stillesitting-begrense-tiden-i-ro#tiden-i-ro-bor-begrenses-og-stykkes-opp-med-mer-aktive-perioder 

Tlf: 24 07 70 10
Epost: on.sumen@autsekkeb
Timebestilling på nett: www.nemusbekkestua.no