Isjias

Publisert: 1. april 2022
isjias

Isjias er en relativt vanlig smertetilstand som gir deg uttalte smerter som kan gå fra korsryggen eller setet og hele veien ned benet til foten eller tær. Det finnes flere årsaker og fellesnevneren for dem alle er at det er noe som presser på eller irriterer isjias nerven. Den vanligste årsaken er prolaps i korsryggen. 

Prolaps betyr ikke nødvendigvis isjias. Det er først når mellomvirvelskiven som buler ut, presser på nerven og skaper en kjemisk irritasjon at man får isjias smerter med utstråling til benet.  

Denne tilstanden kan i noen få tilfeller skape nedsatt nevrologisk styrke, førlighet eller reflekser i benet. Dette vil din Kiropraktor undersøke ved å teste sanse nervene, muskelstyrken og refleksene dine. All smerteutstråling ned i benet er ikke nødvendigvis forårsaket av isjias, men kan også være smertereferanse fra bekken, rygg og hofte.  Smertene kan vare i flere måneder. Det anbefales en aktiv tilnærming til disse plagene.

De aller vanligste årsakene er:

Symptomene er som nevnt:

  • Stråling ut i benet, oftest forbi kneet og ned i foten.
  • Prikking og nummenhet i benet
  • Redusert styrke eller førlighet i benet ditt. 

Noen få tilfeller blir ikke bedre av konservativ oppfølging og da kan operasjon være en løsning. Få svar på dine smerter og bestill en undersøkelse hos våre terapeuter, trykk her.

FORFATTER:

Even Ring Evensen BSc MSc PgCert
Kiropraktor MNKF
NEMUS Bekkestua

Kilder:

Spinal stenose, prolaps, piriformis syndrom