Skadet kneet ditt? Kneet er et stort og sterkt ledd som består av mange strukturer og kan dessverre bli utsatt for skader som alle andre områder i kroppen din. Innenfor klatresporten er det “vanlig” at menisken er den strukturen i kneet som oftest blir skadet.
Menisken er to støtdempende bruskskiver inne i kneleddet, som på grunn av sin form også hjelper med å stabilisere kneleddet. Skade på den indre menisken er mest vanlig, mens skade på den ytre menisken gir større konsekvenser i forhold til stabilitet.
Når man gjør øvelser med mye rotasjon, så utsettes menisken for potensiell skade. Et eksempel på dette innenfor kaltring er “the drop knee” teknikken. I tillegg til disse kne rotasjonene, så kan menisken pådra seg en skade om man lander med rotasjon i f.eks. buldring.
I de fleste tilfeller kan man komme seg fullt tilbake til idretten etter skade på menisken. Men i noen få tilfeller må man ha operasjon.
Når man får en skade i kneet, så kan det hjelpe å få riktig diagnose først. Dette gjøres best hos din Kiropraktor eller fysioterapeut/manuellterapeut. Om omfanget av skaden er stor nok, så vil din kiropraktor/manuellterapeut kunne henvise til MR eller røntgen. Ultralyd kan også brukes for å utelukke skade på ytre del av menisken samt omkringliggende strukturer.
Etter mer alvorlig skade er utelukket, så er riktig opptrening viktig. Poenget med opptreningen er å gradvis øke arbeidskapasiteten til hele kneet ditt, men og menisken i seg selv og det er da viktig med gradvis økning i belastning.
Her er et par øvelser du kan bruke om du har en mild skade i kneet eller har nettopp fått beskjed om at du har skade på din menisk:
Legg en pølle, et sammenrullet håndkle eller lignende under kneet. La knehasen hvile på pøllen. Stram muskulaturen på forsiden av låret, slik at foten løftes fra underlaget og kneet strekkes maksimalt. Hold 5 sekunder. Senk langsomt ned igjen og gjenta øvelsen.
Stå på en pute, brett eller matte. Stå på ett ben med litt bøy i kneet. Hold det andre benet i luften. Vær påpasselig med å holde kne over tå og forsøk å hold balansen.
Du kan velge en tyngde og starte sykkelen. Gjerne start med en lettere motstand og så kan du øke gradvis.
Gjerne utfør øvelsene rolig og kontrollert med lav belastning og mange repetisjoner, for eksempel 15-30×3. Senere vil jeg skrive om smerter i utside og innside albue og fingerskader.
Husk at de fleste skader er ikke alvorlige og selv om det er lurt å dra til din kiropraktor/manuellterapeut og få riktig diagnose, så skal du ikke beskymre deg. Du skal nok snart komme deg tilbake til klatreveggen! Og har du hatt kneskade, eller ønsker å prøve å forebygge det, så er en blanding av bevegelighet, styrke og balanse viktige egenskaper å jobber med 🙂
Tlf: 24 07 70 10
Epost: on.sumen@autsekkeb
Timebestilling på nett: www.nemusbekkestua.no
Even Ring Evensen BSc MSc PgCert
Kiropraktor MNKF
NEMUS Bekkestua
Les også MENISKSKADER