Visste du dette om stress?

stress

Hva er stress? Og hvorfor har vi det?

Det er fort gjort å føle seg stresset. Man kan kjenne seg stresset hvis man må rekke noe og har dårlig tid. Eller hvis du skal holde et møte i en stor forsamling. Mange forbinder stress med anspente skuldre, overfladisk pust eller hodepine. Alt dette er kroppslige responser på stress. Stress er altså ikke en sykdom eller en skade men tvert imot en mekanisme og reaksjon for å hjelpe oss i den situasjonen vi er i. En stressfaktor er noe som skaper en endring i kroppens miljø. Det kan være fysiske eller psykiske faktorer, som for eksempel smerte etter overtråkk, en ny jobb eller isbading. Hensikten med en stressrespons på disse scenariene er for vårt eget beste. Stress er opprinnelig en positiv respons som gjør oss skjerpet og fokusert, det er en beskyttelsesmekanisme kroppen vår har får å få oss til å yte bedre.

Dersom man går med langvarig stressrespons i kroppen kan det være lurt å gjøre noen endringer. Langvarig stress over tid som ikke forsvinner kan påvirke nervesystemet vårt på en uønsket måte. Det kan være lurt å lære seg å kjenne om man går med stress som ikke forsvinner. Noen kjennetegn ved stress kan være raske hjerteslag, anspente muskler, rask pustefrekvens eller redusert søvnkvalitet.

Så husk: stress er der for å hjelpe oss, men det kan til tider virke med motsatt effekt. Dersom stress ikke forsvinner er det lov å spørre om hjelp!

Tlf: 24 07 70 10
Epost: on.sumen@autsekkeb
Timebestilling på nett: www.nemusbekkestua.no