Vondt i foten? plantar fascitt?

Publisert: 9. februar 2023
plantar fascitt

Plantar fascitt (plantar hælsmerte) er en smertefull tilstand som påvirker undersiden av foten, spesielt hælen og vevsbåndet som går fra hælen frem mot tærne (plantar fascien).

En årsak er gjentatt belastingsbetinget stress av foten, oftest ved stor belastningsendring over kort tid eller langvarig ensidig belastning. Det er en vanlig lidelse blant idrettsutøvere, løpere og de som bruker mye tid på å stå eller gå. Vanlige symptomer er smerter ved de første skrittene om morgenen eller etter perioder med inaktivitet, og kan være veldig plagsomt for de som rammes.

DIAGNOSE

Diagnostisering av plantar fascitt innebærer ofte en fysikalsk undersøkelse, samt grundig kartlegging av sykehistorie og symptombilde for plagene. Diagnostisk ultralyd er også et diagnostisk verktøy for kartlegging av plantar fascitt. Denne bildediagnostikken kan gi klare bilder av vevet i foten og lar terapeuten se tegn på betennelse eller skade. Ved å kombinere resultatene av en fysikalsk undersøkelse med resultatene av en diagnostisk ultralyd kan terapeuten nøyaktig diagnostisere plantar fascitt og utvikle en passende behandlingsplan.

BEHANDLING

Det finnes flere effektive behandlinger for plantar fascitt, og det mest hensiktsmessige handlingsforløpet vil avhenge av individets symptomer og generelle helse.

Behandlingstiltak gjøres i stor grad basert på sykehistorie og kartlegging rundt potensielle årsaker til plagene. Det er viktig å se på fotens totalbelastning i hverdagen slik at man kan redusere på antall direkte smerteprovoserende faktorer. Det er utviklet gode systematisk protokoller for styrkeøvelser, som kan tilpasset individets nivå, som kan forbedre styrke og fleksibilitet, og redusere sannsynligheten for ny skade. Trykkbølgebehandling er også en veldig vanlig og ofte effektiv behandlingsmetode som benyttes i kombinasjon med trening.

Andre tiltak kan være tilpassede ortoser/såler for avlastning, tøyningsøvelser, betennelsesdempende medikamenter og nedkjøling av området. Tilpassede ortoser/såler kan bidra til å fordele vekten jevnt over foten, og redusere stress på plantar fasciaen. Betennelsesdempende medikamenter, som for eksempel Ibux, kan tas for å redusere hevelse og smerte. Nedkjøling av området fungerer primært som potensiell smertelindring.

I alvorlige tilfeller kan andre behandlinger som ultralydveiledede kortisoninjeksjoner anbefales. Denne behandlingen virker ved å redusere betennelse. Hvis konservativ behandling ikke gir lindring, kan kirurgi være nødvendig.

Det er viktig å huske at plantar fascitt er en tilstand som kan behandles og at tidlig intervensjon og en forpliktelse til en behandling- og treningsplan kan bidra til å redusere lengden og alvorlighetsgraden av symptomene. Personer som lider av plantar fascitt bør samarbeide med terapeuten sin for å utvikle en passende behandlingsplan, og for å gjøre nødvendige endringer i aktivitet eller livsstil for å redusere tilhelingstiden. Med riktig kombinasjon av behandlinger kan de fleste med plantar fascitt returnere til normal aktivitet.

even evensen

Even Ring Evensen
Kiropraktor & Ultralyd
NEMUS Bekkestua