Klager barnet over hodepine?

Artikkel hentet fra Plusstid.
Skribent: Mari Aaby Vebenstad

 

Derfor får barn hodepine

Klager barnet over hodepine? Her er rådene.

Derfor får barn hodepine.

Migrene er bare én av årsakene til at barn får hodepine. Foto: iStock.

Haakon Engzelius er kiropraktor ved Nemus.

Som kiropraktor møter Haakon Engzelius mange pasienter med hodepine. Foto: NEMUS

Hodepine hos barn er vanlig, og som regel skyldes det ikke noe alvorlig, sier Haakon Engzelius, kiropraktor ved NEMUS.

Barn får stort sett de samme typene hodepine som voksne, men er mindre flinke til å tolke smertene, og sette ord på hva som plager dem.

– Dette skaper frustrasjon for barnet selv, og er en potensiell kilde til misforståelse og konflikt med voksne og barn på skolen, i hjemmet og i venneflokken, påpeker Engzelius.

De vanligste hodepinetypene hos barn er migrene, hodepine fra nakkespenninger og diffuse tensjonshodepiner.

– Hodepiner etter fall med slag mot hodet er heller ikke så uvanlig blant barn, mens klasehodepine og annen alvorlig hodepine er heldigvis sjeldent, sier han.

Det er viktig at foreldre er klar over at barn ikke klager eller kutter ut lek og aktiviteter uten grunn.

– Det viktigste er at barnet blir trodd, at foreldrene forsøker å få barnet til å forklare smerten med egne ord. Barnet bør også følges opp av lege eller annet helsepersonell.

Dette er de ulike typene hodepine hos barn:

1. Migrene

Tine Poole, hodepinespesialist ved Volvats Hodepinesenter, forteller at migrene hos barn ofte arter seg litt annerledes enn hos voksne. Barn kan få migrene allerede fra spedbarnsalder, men gjennomsnittsalder for førte anfall er sju år hos gutter og elleve år hos jenter.

Tine Poole er ansvarlig for Volvats Hodepinesenter.

Tine Poole er ansvarlig for Volvats Hodepinesenter. Foto: Apokus

– Barn har kortere og mildere anfall enn voksne, smertene kan oftere sitte i pannen eller i hele hodet, men symptomene kan ellers være like. Det typiske er at barnet blir verre ved bevegelse, og vil helst ligge mørkt kaldt og stille. Et migreneanfall hos barn kan vare fra 30 minutter til flere døgn, forklarer hun.

Migrene er en arvelig sykdom. I tillegg til hodepine, opplever mange kvalme, brekninger, lys- og lydskyhet.

Det beste er om anfallene kan forebygges. Sørg derfor for regelmessig søvn, og hyppig matinntak og nok drikke. 

– Når anfallet oppstår anbefales hvile i stille og mørkt rom med kald klut på pannen. Søvn kan lindre smertene. Dersom dette ikke er tilstrekkelig bør medikamentell behandling diskuteres med legen, sier Poole.

Hun forteller at mange ikke oppsøker helsevesenet for plagene sine. Plagene anses kanskje ikke som alvorlige nok, og det er ikke forstår at hodepinen kan være migrene.

– Mange barn går udiagnostisert med en sykdom som uten riktig behandling i verste fall kan bli kronisk, sier Poole.

 

2. Hodepine fra spenninger i nakke og hodet

Spenninger i nakke- og halsmuskulatur er også en svært vanlig årsak til hodepine hos barn. Som ved migrene oppleves også denne hodepinen mest på en side av hodet.

– Hos barn i barnehage og barneskolealder, så er det ofte godt synlig at barna har spenninger i nakkemuskulaturen. Barn i denne aldersgruppen får fort det som kalles «avverge», som betyr at nakken, øvre rygg og skuldre ofte dras skjeve inn i en stilling som gir barnet litt mindre smerter enn om de står rett, forklarer Engzelius.
Dette er tydeligere hos barn enn voksne fordi de generelt er langt mykere enn voksne. Det kan være vanskelig å rotere nakken like langt begge veier, eller rett og slett ha en annen holdning enn det barnet har normalt.

– Nå skal det sies at barn tåler mye og at det skal en del til før det blir nok spenninger i nakkemuskulatur til at det kan gi hodepine, understreker han.

Mistenkes muskulære årsaker oppsøk kiropraktor, fysioterapeut, tannlege eller optiker – avhengig av hva du mistenker er årsaken.

– Ved spenningshodepine som forekommer over lengre tid kan avspenningsøvelser, gjerne veiledet av fysioterapeut, være til hjelp, råder Tine Poole ved Volvat.

3. Diffuse tensjonshodepiner

Denne typen hodepiner er diffuse vanskelig å forstå hva kommer av og sitter gjerne i hele hodet. De er oftest milde og vanskelige å behandle.

– Vi vet lite om årsaken til spenningshodepine. Den beskrives som et pressende bånd rundt hodet og smerten er mild til moderat. Denne hodepinen forverres vanligvis ikke av bevegelse og barnet fortsetter ofte aktiviteten. Kvalme kan forekomme, men ikke brekninger eller oppkast, sier Poole.

Et godt sted å starte om barnet plages med denne typen hodepine, er å sørge for at barnet spiser og drikker nok, samt får nok søvn.

– Livsstilsendringer og en god samtale med barnet vil ofte bidra positivt. De samme tiltakene vil også kunne ha god effekt på barn med migrene, og siden rådene som bør følges er allment sunne og positive, så er det liten grunn til å ikke gjøre dette som et forebyggende tiltak mot de fleste typer hodepine, sier Engzelius.

4. Hjernerystelse

Skader, knall og fall kan alle belaste øvre rygg og nakke slik at muskulaturen blir anspent og stram nok til å gi hodepine.

–  Trampolineskader er en klassiker som har blitt langt mer vanlig enn før, påpeker Engzelius.

Han legger til at mange barn og ungdom opplever å få hjernerystelse i lettere eller alvorligere grad i løpet av oppveksten. Hodepine som utvikler seg i etterkant av en hodeskade skal alltid sjekkes ut av lege eller legevakt.

– Men en kraftig hodesmell kan fort gi mild til moderat kronisk hodepine. Denne typen hodepine kan være plagsom over lang tid og bør sees på av lege da den over tid kan gå utover skolegang og barnets aktive liv. Føler legens råd etter en hodeskade, og ikke fall for fristelsen til å la barnet trene for tidlig. Det er hverken gøy eller enkelt å holde aktive barn borte fra sport og moro, men noen ganger er det nødvendig for en god prognose på sikt.

Tegnene på at du bør oppsøke lege:

  • Dersom barnet våkner på natten av hodepine
  • Dersom hyppighet og intensitet av hodepinen gradvis forverres over tid
  • Dersom ditt barn forandrer personlighet
  • Dersom hodepinen øker innen det første døgnet etter en hodeskade
  • Dersom barnet har oppkast og synsforstyrrelser i mer enn 1.5 time
  • Dersom hodepinen kommer sammen med feber og nakkestivhet/nakkesmerter

Kilde: Haakon Engzelius, kiropraktor ved NEMUS

 

Vær oppmerksom på:

Liggestilling om natten

Barn sover ofte på magen med hodet rotert langt til en side. Barn som får plager av dette har ofte nakkestivhet eller smerter om morgenen med tidvis tilhørende hodepine. Sjekk også om puten er for høy. Hvor hard madrassen bør være, er individuelt. Men de fleste barn foretrekker nok myke madrasser, fremfor harde.

Skolesekken sitter feil

En god sekk bør både ha godt polstrede skulderstropper, brystspenne og solide hoftebelter. Bruk tid med barnet så sekken blir korrekt innstilt, helst slik at mesteparten av vekten bæres av hoftebeltet.

Skjermbruk

Nettbrett er tunge for barn å holde, dermed havner de lett i fanget og barnet blir sittende med nakken bøyd fremover over lang tid.  Rådet er å sørge for hyppigere pauser og tilpasning med stativ eller støtte.

Kjevespenninger

Biting om dagen eller natten er en potensiell årsak til hodepine hos barn. Bittet er stadig i endring etter hvert som tennene skiftes ut, og tannregulering kan trigge biting om natten. Dette kan gi øm muskulatur i kinn og tinning.

Syn- og øyemuskulatur

Synsproblemer, som ikke korrigeres med briller eller linser, er en vanlig årsak til hodepine. I tillegg kommer samsynsproblemer, som kan gi hodepine bak og rundt øynene.

Kilde: Haakon Engzelius, kiropraktor ved NEMUS

 

Artikkel hentet fra Plusstid.
Skribent: Mari Aaby Vebenstad