Master i hodepine – kiropraktor Jamie Coyne-Stacey

Kiropraktor Jamie Coyne-Stacey ved NEMUS Frogner, forsvarte sin masteroppgave i hodepinetilstander sommeren 2022, på det verdensledende Hodepinesenteret ved Rikshospitalet og Universitetet i København.

Sammen med nevrologer, tannleger, spesialistsykepleiere og fysioterapeuter ble Jamie og NEMUS Asker Sentrum-kollega, Martin Herneblad Due, de første kiropraktorene som ble uteksaminert fra programmet. Nevrolog Maria Argren fra Rikshospitalet i Oslo, og snart nevrolog Zhilwan Gadan fra Oslo Hodepinesenter er foreløpig de eneste uteksaminerte legene som praktiserer i Norge.

«Det var en fantastisk lærerik opplevelse, selv om det stort sett ble undervist online på grunn av COVID.»
«Når vi fikk grønt lys for å reise i januar 2022, var det tid for praksis på Dansk Hodepinesenter. Det var definitivt icing-on-the-cake!»

Dette toårige programmet samlet de mest anerkjente forskerne på feltet fra Københavns Universitet samt en stjernespekket liste over gjesteforelesere;

• Harvard Medical School Associate, Dr. Rami Borstein, presenterte for København-gruppen angående migrenes fysiologiske grunnlag.

• Stanford University Associate Dr. Ian Carroll «Hodepine tilskrevet lavt (CSF) trykk» sees ofte med nakkesleng, men er det mer vanlig enn vi mistenker?

• Dr. Manjit Matharu fra U.C.L Institute of Neurology & The National Hospital for Neurology and Neurosurgery London, diskuterte fremtidig nevromodulasjonsterapi for migrene, ikke-farmakologisk behandling.

Myter om mTBI/hjernerystelse

En vanlig og misvisende myte angående hjernerystelse fra helsepersonell er «hvil og vent».

Jamies mastergrad, «Exercise therapy to subthreshold aerobic training for post-traumatic Headache — a narrative review», fremhever viktigheten av aerobisk trening for de som kommer seg etter hodepine relatert til mTBI eller hjernerystelse. Buffalo Concussion Treadmill-teste (BCTT) er den vanligste testen som brukes for å foreskrive tidlig fysisk aktivitet hos idrettsutøvere som ønsker å komme tilbake til idrett etter hjernerystelsesrelaterte symptomer.

Så langt har medisinsk forskning satt søkelys på å finne biomarkører i blidet for post-hjernerystelse-syndrom for rask testing og screening. Imidlertid er å bruke Buffalo Concussion Treadmill-testen en veldig pålitelig «fysiologisk biomarkør» med en sensitivitet og spesifisitet mellom 90-95%. Etter praksis av samme protokoll for hjernerystelsespasienter ved NEMUS Frogner, har vi sett betydelig fremgang i både akutte og kroniske tilfeller ved å endre behandlingsplan avhengig av symptompresentasjon.

Jamie bruker erfaringen fra studiene til sin daglige praksis når det kommer til å håndtere posttraumatisk-relaterte hodepine- og hjernerystelsespasienter. Så langt er veiledning for post-hjernerystelse-relaterte symptomer fra en erfaren rehabiliteringsbasert terapeut, gullstandarden for behandling etter hjernerystelse.

Reduksjon av medikamentoverforbruk og å fremme evidens-basert forskning for hjernerystelse og primære hodepinetilstander ved bruk av fysikalske behandling er en stor del av jobben.

– Det er viktig å innkorporere tverrfaglig behandling for slike komplekse hodepinelidelser og redusere medikamentoverforbruk. Tilstanden, MOH, har vist å forverre smerteterskel og smertekronisifisering blant pasienter. Slike tilfeller utgjør så mye som 50% av ventelistene på spesialistsenteret Dansk Hodepinesenter.

Complete Concussions therapists. A global network.

I tillegg til master i hodepinetilstander er Jamie og Martin sertifiserte som komplette hjernerystelsebehandlere (CCMI), og jobber i et globalt nettverk av trente og erfarne hjernerystelsesklinikker.

Se lenken nedenfor for mer informasjon om våre CCMI-sertifiserte hjernerystelseterapeuter innen NEMUS.

https://nemus.no/hjernerystelse-behandling/

https://nemus.no/gratis-ressurser

For å oppsøke hjelp angående hodepine, ansikts- eller kjeverelaterte smerter, kontakt NEMUS Frogner ved Aleris Sykehus via telefon; +47 21 67 66 69.

Referanse

• Jensen, Rigmor, et al. «Predictors of outcome of the treatment programme in a multidisciplinary headache centre.» Cephalalgia 30.10 (2010): 1214-1224.
• Leddy, John J., et al. «Reliability of a graded exercise test for assessing recovery from concussion.» Clinical Journal of Sport Medicine 21.2 (2011): 89-94.
• https://completeconcussions.com/
• https://nemus.no/hjernerystelse-behandling/
• https://nemus.no/gratis-ressurser/