Styrke- og funksjonstester

Styrke- og funksjonstester
Vi utfører styrke- og funksjonstester ved klinikken i Sørlandsparken. Dette er tester som er verdifulle enten før en operasjon eller i opptrening etter en operasjon eller skade. En del av testene som blir utført gjøres ved bruk av et dataprogram som heter Muscle Lab. Dette testsystemet gir oss eksakte tall på for eksempel lårstyrke i en test, eller så kan vi finne ut nøyaktig hvor høyt du hopper på skadet ben i forhold til frisk side.

Før operasjon:
Om du har fått for eksempel en kneskade og venter på en operasjon, så vet vi at du bør ha oppnådd en viss funksjon i det skadede benet før operasjonen for å få et best mulig resultat. Ved å teste i Muscle Lab kombinert med en del andre funksjonstester kan vi finne ut når du er klar for operasjon.

Etter operasjon eller opptrening etter en skade:
Om du har hatt en operasjon eller hvis du trener deg opp etter en skade så vet vi i dag at du bør ha oppnådd en viss funksjon i det skadede benet. Du bør ha gjenvunnet en viss styrke, spenst og funksjon for at sjansen for en re-skade skal bli minst mulig. I disse tilfellene vil testing være avgjørende.

Screening:
Screening har flere hensikter. Kanskje er noe av det viktigste å få kartlagt hvilke skader en utøver har eller har hatt. Dette er hensiktsmessig fordi vi vet at den største risikoen for en skade er hvis du har hatt en tidligere skade. Har du for eksempel hatt en strekk i hamstringmuskulaturen, har du opptil 6 ganger større sjanse for å få en ny hamstringskade. Har du hatt et ankelovertråkk, har du 4 ganger økt risiko for et nytt ankelovertråkk.

Ved å identifisere eventuelle svakheter eller funksjonstap kan rehabilitering rettes mot dette. Sjansen for å få skaden tilbake vil reduseres.

En annen viktig grunn til å screene er å få et overblikk på hvordan en utøvers styrke og funksjon er «normal». Grunnen til at dette er så viktig, er at hvis en utøver skader seg så har vi da en referanse til hvordan funksjonen normalt bør være og vi har et konkret mål å jobbe mot i rehabilitering etter skaden.

En screening kan ikke med sikkerhet fortelle oss hvem som kommer til å få en skade i løpet av en sesong, men vil i mange tilfeller kunne identifisere områder som en utøver bør fokusere ekstra på for å bedre funksjonen.

Vi utfører screening av både lag og av enkeltutøvere.