Ultralyd

Diagnostisk Ultralyd

Nemus Lillestrøm har stort fokus på å tilby våre pasienter det mest oppdaterte innen både undersøkelser og behandlinger. Av den grunn er diagnostisk ultralyd en av metodene vi bruker som et verktøy når vi undersøker muskel- og skjelettlidelser.

Ultralyd brukes i de tilfellene hvor en samtale og grundig klinisk undersøkelse avdekker et behov for å se om vi trenger ytterligere informasjon i forhold til en pasients eventuelle plager og smerter. Ved bruk av ultralyd kan man se skader og endringer i bløtvev slik som muskler, sener, slimposer, leddbånd, ytre del av menisk og en rekke andre typer bløtvev. Ultralyd er i mange tilfeller bedre å bruke enn MR da man ofte kan bevege på kroppsdelen som undersøkes og på den måten få et bedre bilde av eventuell skade eller feil-funksjon som kan være opphav til smerter.

Gjennom ultralyd kan man lettere se effekt av den behandlingen man har valgt å sette i gang sammen med den kliniske oppfatningen. Gode eksempler på dette kan være trykkbølgebehandling og behandling med nåler.

Når man bruker ultralyd kan man se inne i pasienten og da også se på bløtvev og ledd i bevegelse og dette er i mange tilfeller også meget hjelpsomt for å avdekke for eksempel problemer som er relatert til visse bevegelser eller belastninger. Ved en MR-undersøkelse må man ligge helt i ro og dette i gir i mange tilfeller ikke det samme bildet som ved en mer funksjonell undersøkelse.

Ultralyd er også en mye raskere og billigere undersøkelse og man slipper ventetid for å få den gjort. Etter gjennomført undersøkelse kan man ved behov få med seg en rapport som sendes til lege eller eventuelt forsikringsselskap.

Bivirkninger?

Diagnostisk ultralyd skanning er helt ufarlig og uten bivirkninger. Det er de samme ultralydbølgene man undersøkes med når man er gravid. I motsetning til røntgen og CT hvor det benyttes stråling, benytter ultralydapparatet seg av lydbølger som reflekteres tilbake til maskinen når de treffer forskjellige typer vev under huden din. En avansert datamaskin tolker disse lydbølgene og tegner et bilde på skjermen.

Ved Nemus Lillestrøm er det kiropraktorene Aleksander Kjærnsmo og Espen Johannessen som utfører ultralyd undersøkelsene.