Har du “musearm”? Dette kan du gjøre for å bli bedre

Musearm/musesyke er en samlebetegnelse på belastningsskader i skuldre, armer og/eller hender. Langvarig statisk arbeid som f.eks foran PC (derav musearm) eller annet statisk arbeid med armer foran kroppen.

Musearm/musesyke er ingen konkret diagnose, men mer et samlebegrep for symptomer relatert til statisk overbelastning. Musesyke omfatter mange ulike tilstander slik at både symptombilde og diagnosen vil variere.

Årsak

Musearm/musesyke er altså ikke et definert medisinsk syndrom, men omfatter alle de belastningsrelaterte smerter som kan oppstå i skulder, arm og håndleddsregion. Smerter kan oppstå i skulder, albue og håndledd i tillegg til smerter i muskler, sener som ved tendinitt/senebetennelser og noen ganger nerveinnklemming som ved f.eks carpaltunnel syndrom.

Presisjonsarbeid med datamus og tastatur over lengre perioder der underarm og håndledd er statisk innadrotert, håndledd i utstrakt ca 30 grader og små ensformige bevegelser med fingre og håndledd ifm bruk av datamusen, øker arbeidsutfordringen. Smerter kan med dette oppstå flere steder i skulder og underarm :

Tennisalbue er en konkret diagnose på en senebetennelse på utsiden av albuen, også kalt lateral epikondylitt. 

Golfalbue er en konkret diagnose på en senebetennelse på innsiden av albuen, også kalt mediale epikondylitt.

Carpaltunnel syndrom oppstår når medianus nerven kommer i klem der den passer på undersiden av håndleddet og gir symptomer som smerter,prikking og nummenhet i hånden.

Diagnose:

Diagnosen er forholdsvis enkel å stille da det som regel er en klar sammenheng med belastning aktivitet og symptomer. Men det er kiropraktoren eller legen sin rolle å sette den riktige diagnosen slik at riktig behandlingstiltak kan igangsettes. Det er vesentlig å avklare hvilken sene som er overbelastet og om det er en evt nerveinnklemming.

Behandling:

Vanlige behandlingstiltak for musearm avhenger av diagnosen, men det er gode prognoser for konservative tiltak (manuell behandling, øvelser og smertestillende) ved tidlig intervensjon.

Telemark kiropraktorklinikk har lang erfaring med behandling av plager relatert til musearm og behandlingen kan bestå av

 • kiropraktisk leddkorreksjon av skulder, albue og håndledd
 • bløtvevsbehandling i form av triggerpunkt/massasje
 • shockwave (piezo) behandling
 • tørrnålbehandling
 • spesifikke øvelser.

I enkelte tilfeller der smerter vedvarer og man ikke kommer i mål med ordinære konservative tiltak, kan vi henvise videre til legespesialist for vurdering av kortison injeksjon.

Dette kan du gjøre selv

Det er en rekke tiltak man kan igangsette på egenhånd enten om smerter allerede har oppstått, eller du ønsker å forebygge plager som kan oppstå ved f. eks mye datamaskin arbeid eller andre situasjoner der du arbeider statisk med armer foran kroppen.

 • ergonomisk tilrettelegging av arbeidsplass med hev/senk pult og regulerbar stol slik at ergonomisk stilling for nakke/skuldre/armer blir optimal
 • Variert arbeidsstilling – “den neste stillingen er den beste”
 • Varier datamus type, det er ingen datamus der du unngår alle plager, men varier mellom noen forskjellige varianter for å få variasjon.
 • bruk tastaturkommandoer istedenfor museklikk (eks. Ctr+c, Ctr+v)
 • mange opplever positiv effekt av en støtte under håndleddet for å minimere graden av bøy på håndleddet.
 • En god musematte vil gjøre det lettere å føre musen rundt.
 • Eksentriske øvelser for senebetennelse.

 

Bestill time