Tips til forebygging av løpeskader

Vi har snart lagt bak oss en lang og herlig vinter. Mange har gått flere og lengre turer på ski enn på mange år, og er i god form! Nå i april vil mange bytte ut skiskoene med joggesko. Denne overgangen er ikke alltid smertefri! Tradisjonen tro vil noen av oss gradvis pådra oss smerter i beina. Noe av årsaken til dette er kanskje at vi føler oss godt trent og at vi glemmer at løping gir en annen belastning på muskler og sener. Det være seg i fot, ankel, legg, kne, lår, hofte eller rygg. Løpere i alle aldre og på alle nivåer kan rammes av skade, men man ser en viss forskjell i lokalisering av skader mellom mosjonisten og maratonløperen (Lopes et al, 2012).

Det er viktig nå fremover å starte løpetreningen forsiktig og gradvis. Frekvens og distanse er viktige stikkord. Start med korte turer og ikke løp hver dag i begynnelsen. Du som har hatt løpeskader tidligere bør være spesielt forsiktig. En vesentlig risikofaktor for å pådra seg en løpeskade er nemlig at man har hatt løpeskader tidligere (van der Worp et al, 2015). Dette gjelder spesielt for menn.

Noen har kanskje løpt på tredemølle gjennom vinteren og tenker at de er godt forberedt på løpesesongen ute. Du er ikke nødvendigvis det! Annet fottøy og annet underlag kan utgjøre en risiko i seg selv. Det kan være tungt for beina å løpe på slaps, råtten snø, asfalt og stedvis is.

Stor endring i treningsvolum hos utrente er også en risikofaktor for skade (van der Worp et al, 2015).

Vi som jobber med skader og plager i muskel og skjelett opplever ofte en større pågang av pasienter med smerter i beina nå om våren. Dette gjelder f.eks akillessmerter, smerter på innsiden av leggene, fotsmerter, knesmerter og smerter på utsiden av hoftene, for å nevne noe.

Dersom du ønsker hjelp til å forebygge skader eller allerede har begynt å få plager, er du velkommen til å ta kontakt for undersøkelse og oppfølging. Vi vil hjelpe deg med et individuelt tilpasset treningsopplegg, og om nødvendig, kombinere dette med behandling.

MEN HUSK; DET VIKTIGSTE ER ALLTID Å FOREBYGGE AT SKADENE OPPSTÅR!

GOD TRENING

Ranveig Sødal Raastad

Idrettsfysioterapeut

NEMUS Ullevaal stadion

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25706955

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22827721